This Is It - film o Jacksonovi přijde do kin na podzim

Los Angeles – Ze záznamů stovek hodin zkoušek a záběrů ze zákulisí, které byly natočeny během příprav Michaela Jacksona na sérii londýnských koncertů, vzniká film. Snímek s názvem This Is It, tedy stejným jako plánovaná koncertní vystoupení, bude mít premiéru 30. října. Tvůrci slibují, že divákům „poskytne nezapomenutelné záběry doslova z první řady“. Součástí filmu, který bude částečně zpracován 3D technologiemi, budou také rozhovory s Jacksonovými přáteli a kolegy.

„Tento film není pouhou poctou umělce, který dokázal nadchnout své publikum každou vteřinou svého pobytu na jevišti, ale je také příhodným darem milionům fanoušků po celém světě, kteří ho milovali a kterým zasvětil celý svůj život,“ uvedl John McClain, jeden ze správců organizace The Estate of Michael Jackson, která se na vzniku filmu podílí.

Většina materiálu byla natočena v červnu 2009 ve Staples Center v Los Angeles a v The Forum v Inglewoodu, kde se Jackson připravoval na svůj koncertní comeback. Jeho návrat na pódia po dvanácti letech doprovázel obrovský zájem fanoušků, původně plánovaných deset koncertů Jackson rozšířil na padesát.

Ukázka z Jacksonovy zkoušky (zdroj: ČT24)

Odstartovat měly 8. července, ale jejich termíny byly přesunuty, spekulovalo se, že důvodem jsou zpěvákovy zdravotní problémy. 25. června byl skutečně převezen do nemocnice se zástavou srdce a téhož dne zemřel. Veřejné rozloučení se konalo v losangelském Staples Center, kde Jackson svá vystoupení zkoušel.

Film prý ukáže Jacksona takového, jaký byl

Agentura, která londýnské koncerty připravovala, zveřejnila krátký záznam z Jacksonových zkoušek už začátkem července. Záběry byly pořízeny dva dny před zpěvákovou smrtí. Zástupce agentury uvedl, že se rozhodl klip zveřejnit, protože už ho unavovaly negativní informace šířené po Jacksonově smrti a spekulace o jejích možných příčinách. Ty dodnes nebyly ještě zcela objasněny.

Chystaný film chce také mimo jiné ukázat, že Michael se na koncerty pilně připravoval. „Svět bude mít šanci spatřit to, co jsem měl se svým týmem to štěstí zažít, tedy naprostou oddanost, vášeň a tvořivost, které Michael do tohoto projektu vkládal,“ řekl Kenny Ortega, Jacksonův tvůrčí partner a choreograf koncertů This Is It.

Záznamy podle jeho slov ukáží Jacksona takového, jaký skutečně byl. „Zabýval se veškerými prvky celého projektu. Film ho ukáže jako jednoho z nejgeniálnějších umělců světa a jednoho z nejkreativnějších členů hudebního průmyslu. Projekt This Is It byl Michaelovým posledním dílem, a ačkoliv nebylo nikdy dokončeno, myslím, že tyto záběry všem jasně dokáží, že proces vzniku celého projektu byl něčím, čím se Michael zabýval opravdu s radostí, a že bylo naprosto jasné, že se tu rodí další z jeho koncertních triumfů,“ uvedl Ortega.