Jazz a flamenco - to je Iberica

Brno - Letošní šestý ročník festivalu španělské kultury Iberica se tematicky zaměří na fúzi flamenka a jazzu. Připomene také sté výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších španělských skladatelů Isaaka Albénize. Od 19. do 22. srpna festival nabídne sedm koncertů v pěti městech - Boskovicích, Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Součástí programu jsou workshopy zaměřené na flamenco či salsu a filmové projekce v Boskovicích. První den zazní koncerty v zámeckém skleníku v Boskovicích a v Divadle ABC v Praze. Následující den 20. srpna se koncerty uskuteční v brněnském Bobycentru a poprvé v historii přehlídky také v Ostravě, v kulturním domě Akord. V pátek se dění festivalu přesune do Bratislavy a Brna. Celá akce vyvrcholí závěrečným sobotním koncertem na nádvoří boskovického zámku.

„Flamenco je styl, který byť bychom ho mohli nazvat andaluským folklorem, tak přesahuje do jiných stylů,“ podotkl dramaturg festivalu Petr Vít. Divákům fúzi na několika koncertech představí mladý a podle pořadatelů velmi nadějný pianista z Granady Sergio Pamies s kapelou. Vystoupí také flamenkové tanečnice Ana Calíová a Carmen Alvarezová.

Sté výročí úmrtí Isaaka Albénize připomene pianista Gustavo Díaz Jerez. Divákům v brněnském Konventu Milosrdných bratří v pátek 21. srpna přehraje Albénizův kompletní dvanáctidílný cyklus Iberia. „Pokud vím, tak v Brně se v posledních 20 letech nehrála kompletní. Iberia se často hrává, ale třeba jen polovina. Je to nesmírně náročný cyklus, ne každý pianista si troufne,“ podotkl Vít.

Iberia před několika lety zaujala i slavného španělského režiséra Carlose Sauru, který na její motivy natočil v roce 2005 stejnojmenný film. Ten budou moci vidět zájemci ve čtvrtek 20. srpna v boskovickém zámeckém skleníku. O den později se na témže místě bude promítat snímek Herencia Flamenca (Flamenkové dědictví) Michaela Meerta.