Ocelové lano jako symbol lidské touhy

Praha - Britsko-americký dokumentární film Muž na laně režiséra Jamese Marshe je především výpovědí o touze, vášnivosti, lásce, přátelství, ale i o sobeckosti a lidském zklamání. Na základě realizace neuvěřitelného akrobatického kousku zobrazil režisér celý příběh jedné lidské komedie. Francouzský provazochodec Philippe Petit před více než 30 lety „pobyl“ na ocelovém laně mezi věžemi Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku 45 minut. Oscarem oceněný snímek si všímá nejen samotné akce, jenž naprosto šokovala přihlížející Newyorčany, ale i osmiměsíčních příprav a osudů Petitových věrných pomocníků.

O cestě po laně mezi mrakodrapy WTC, tehdy nejvyšší stavby světa, snil Petit šest a půl roku. Pochopitelně, že k takovému představení nemohl nikdy sehnat oficiální povolení, celá akce proto musela proběhnout ilegálně. Přesto, že přípravě celý tým věnoval maximum, výsledek byl až do provedení nejistý. Petit do budovy pronikl několikrát v přestrojení během jara 1974, aby si prohlédl budoucí místo „činu“. Samotný přechod po laně pak absolvoval v srpnu téhož roku.

Nejdříve ale Petit a jeho kamarádi museli obelstít ochranku, propašovat do WTC připínací zařízení a těžké ocelové lano, jehož druhý konec pak pomocí luku a šípu dostali na střechu druhé budovy. Lano muselo být navíc napnuto a zajištěno tak, aby odolalo větru a jemným pohybům obou mrakodrapů. Poté, co ve výšce 400 metrů strávil téměř hodinu, byl Petit zatčen, podroben psychiatrickému vyšetření a nakrátko uvězněn. Odvážným kouskem se Francouz zapsal trvale do dějin a stala se z něj světová celebrita. 

Režisér v dokumentu zdárně kombinuje autentické filmové záběry i fotografie z akce, považované za jeden z nejbláznivějších a zároveň nejpoetičtějších činů 20. století, se vzpomínkami Petita samotného i jeho přátel a pomocníků, které jsou často velmi impulzivní a emocionální. Vznikla tak emotivní výpověď s velkým přesahem, který odráží jak společenskou realitu tehdejší doby, tak i lidské drama o realizaci jednoho snu, jež kromě chvilkové euforie přinesla i zásadní zlom v osudech všech zúčastněných.    

„Chtěl jsem udělat jen film, který by byl definitivním shrnutím Petitovy cesty, a nepředpokládal jsem, že se z něj nakonec stane zásadní lidské drama, které v sobě zahrnuje komedii plnou omylů, love-story, příběh o přátelství a jeho hranicích a satiru na autority a společenské normy,“ prohlásil Marsh o svém díle.

Hodinu a půl trvající dokument označil britský list The Times za poctu lidskému snažení a křehkosti tváří v tvář jisté smrti. K úspěchu snímku výrazně přispívá skvělý hudební doprovod britského skladatele filmové hudby a pianisty Michaela Nymana i vhodně použité úryvky z děl světových skladatelů, především pak mistrně zakomponovaná melodie ze skladby Edvarda Griega In the Hall of the Mountain King.

Muž na laně získal filmového Oscara za nejlepší celovečerní dokument roku 2008. Ceny si odnesl i z filmového festivalu Sundance a z Karlových Varů. Do českých kin snímek vstoupí 3. září.

O režisérovi

James Marsh (1963, Velká Británie) pracoval po absolvování oxfordské univerzity pro BBC. Jeho první dokument Troubleman (1994) pojednává o posledních dnech soulového zpěváka Marvina Gaye, který byl zavražděn svým otcem, fundamentalistickým kazatelem a příležitostným transvestitem. Dalším snímkem byl dokument o bizarním jídelníčku Elvise Presleyho The Burger and the King (1996). Marsh natočil také dokumentární portrét Johna Calea ze skupiny The Velvet Underground. V roce 2005 byl v Cannes uveden jeho celovečerní hraný debut The King s Gaelem Garcíou Bernalem v hlavní roli. Roku 2003 natočil dokument The Team o newyorských bezdomovcích, kteří se snaží založit fotbalový tým. V roce 2000 byl v Karlových Varech v rámci Fóra nezávislých uveden jeho snímek Wisconsinský výlet za smrtí (1999).

  • Muž na laně zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106165.jpg
  • Muž na laně zdroj: L´art du pickpocket http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106162.jpg
  • Muž na laně zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106160.jpg
  • James Marsh zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1062/106159.jpg