Na LSD do Řevnic

Praha – Závěr Řevnického kulturního léta patří letos opět přehlídce profesionálního divadla. Již pátý ročník festivalu Lesní Slavnosti Divadla neboli LSD proběhne od 24. do 28. srpna v řevnickém Lesním divadle. V pěti dnech se představí dva soubory s pěti inscenacemi - každý den mohou zhlédnout návštěvníci jednu z nich. Těšit se mohou jak na tradiční účinkující – soubor Dejvického divadla, tak i na festivalového nováčka – Balet Praha – Pražský komorní balet Pavla Šmoka, který letošní přehlídku uzavře.

V historii LSD je to úplně poprvé, kdy byl do dramaturgie festivalu zahrnut i balet. Na prknech Lesního divadla se divákům představí adaptací známé komedie dell´arte Sluha dvou pánů od italského dramatika Carla Goldoniho.

Pátý ročník řevnické divadelní přehlídky zahájí dnes večer hra Teremin v režii Petra Zelenky s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Hra se zaměřuje na život ruského vynálezce Lva Sergejeviče Teremina, jehož vynález „thereminvox“, zařízení vydávající tóny na principu elektromagnetického vlnění, původně koncipované jako alarm, ale nakonec používáno jako netradiční hudební nástroj, inspiroval Rogera Mooga k sestrojení syntezátoru. Do Ruska diváky zavede také inscenace Bratři Karamazovi, kteřá se v dramatizaci Evalda Schorma na prkna Lesního divadla vrací.

Příznivci fantasy a sci-fi si přijdou na své při hře Dračí doupě, což je hra nejen stolní, ale i divadelní. Příběh z pera úspěšného slovenského dramatika Viliama Klimáčka vypráví o setkání dvou dávných kamarádů.

Posledním titulem, který Dejvické divadlo na letošním LSD uvede, je hra 39 stupňů v režii Davida Ondříčka na motivy stejnojmenného filmu mistra napětí Alfreda Hitchcocka, jenž se inspiroval románem Johna Buchana. Pojednává o muži, který se podivnou hrou osudu zaplete do životu nebezpečného světa tajných služeb. Představení ale není přístupné veřejnosti.

Lesní Slavnosti Divadla začínají vždy ve 20:00. Vstupné je 250 Kč. Vydat se za divadlem mohou zájemci buď autem, nebo vlakem z Prahy do zastávky Řevnice a odtud pěšky.