Výročí smrti rabiho Löwa připomínají karbanátky i golem

Praha – Stánky s košer jídlem a socha golema budou do 7. září připomínat na Staroměstském náměstí 400. výročí úmrtí rabiho Löwa. Čtrnáctidenní slavnosti s kulturním a historickým programem zahájil dnes slavnostně primátor hlavního města Pavel Bém spolu s družinou v kostýmech z rudolfínské doby. Kromě dobového jarmarku si lidé mohou na Staroměstském náměstí prohlédnout také výstavu fotografií s tematikou pražských Židů.

„Výročí smrti rabiho Löwa má návštěvníkům přiblížit dobu rudolfínské Prahy. Ukázat jim základní artikly a ducha doby, kdy Praha byla velkou kulturní a historickou metropolí celé Evropy,“ uvedla jedna z pořadatelek akce Evženie Belanová.

Lidé mohou na Staromáku koukat pod ruce dobovým řemeslníkům a jejich výrobky, například pamětní mince nebo tepané poháry, si i koupit. U stánků mohou ochutnat místo klobásy šoulet či karbanátek z kapra a kořenové zeleniny. Trhovci budou po celou dobu oblečeni v sametových kostýmech a režných kovářských šatech. Chybět nebudou ani kejklíři, hudebníci a alchymisté.

Při bloumání mezi stánky narazí návštěvníci na dvanáct fotografií Jiřího Všetečky. Zachycují novodobou podobu židovské Prahy, jejich atmosféra ale připomíná staletí dávno minulá. Vyfotografovat Prahu zvláštně chce prý podle Všetečky především čas a lásku.

Dvě tváře rabiho Löwa

Výstava jeho snímků i jarmark jsou součástí řady akcí, které připomínají čtyři sta let, které uplynuly od smrti rabiho Löwa. Česká národní banka vydala k tomuto výročí stříbrnou dvousetkorunu, v Galerii Roberta Guttmana si lidé mohou oživit golema. Největší výstavu ale připravila Správa Pražského hradu ve spolupráci s Židovským muzeem. Výstava v Císařské konírně ukazuje Löwa jednak jako historickou postavu, jednak i legendy s ním spojené.

„Má vlastně dvě tváře. Jednu skutečnou, tzn. tvář rabína, učence a pisatele rabínských textů, a druhou, kterou je romantická představa Löwa jako tvůrce Golema,“ říká o rabínovi předseda Židovské obce v Praze František Bányai.

Jehuda ben Becalel, známý jako rabi Löw či Maharal, se narodil kolem roku 1525, zřejmě v polské Poznani, zemřel roku 1609 v Praze. Pochován je na Starém židovském hřbitově. Dvacet let byl moravským zemským rabínem, od roku 1596 pak vrchním rabínem v Praze. Působil jako učenec, filozof a pedagog. Širší veřejnost dnes Jehudu ben Becalela zná ale především jako součást golemovské legendy, s níž byl spojen až v 19. století.