Novinky v ND: šéfdirigent, opona, scéna a 15 premiér

Praha - Národní divadlo představilo svůj dramaturgický plán na nadcházející sezonu. Jeho tři soubory uvedou 15 premiér, na programu je i řada koncertů a jiných jednorázových událostí. 1. září zahájí sezonu v historické budově baletní večer Sólo pro tři a hned poté Dvořákova Rusalka, Stavovské divadlo uvede Figarovu svatbu Wolfganga Amadea Mozarta. Na komorní scéně se 5. září objeví projekt Jiřího Nekvasila a Aleše Březiny Zítra se bude… Po letech se počet scén divadla rozšíří na čtyři: již na konci minulé sezony vstoupil baletní soubor na Novou scénu, ta k 1. lednu opět přejde pod správu ND a budou zde uváděna i činoherní představení.

„Považujeme za důležité, aby se Nová scéna vrátila do svazku ND, potřebujeme ji pro současný repertoár,“ říká ředitel ND Ondřej Černý. Nová scéna zůstane i působištěm Laterny magiky, která se po 18 letech vrátí pod křídla ND. Podle Černého se nyní hledají cesty, jak tento soubor, který z rozhodnutí ministra kultury končí jako příspěvková organizace, zprostředkovat českému divákovi. „Nelze očekávat velké změny, rádi bychom se především pokusili získat nové impulsy,“ říká Černý. Plánovaná rekonstrukce Nové scény, nutná zejména kvůli špatné akustice, se zatím odkládá.

Opona ze soukromých zdrojů, fasáda musí počkat

Během prázdnin se dočkal velké změny interiér zlaté kapličky: osm restaurátorů pod vedením akademického malíře Tomáše Záhoře přímo na jevišti vyčistilo, opravilo a zakonzervovalo Hynaisovu oponu. Součástí prací byl průzkum a fotografická dokumentace. „Opona byla výrazně znečištěna, i když jinak je celkem v pořádku. Odstranili jsme ztmavlé laky i retuše, nahradili je novými a na plochu 140 metrů čtverečních nanesli 4,5 kilogramu kvalitní ochranné vrstvy,“ uvedl Záhoř. Použili pryskyřičné barvy, které netmavnou jako barvy olejové. Opravu s rozpočtem zhruba jednoho milionu korun financovala mecenáška, lékařka a podnikatelka Dadja Altenburg Kohlová. Podle ní jde o dar společnosti, hercům, zahraničním návštěvníkům i národu.

O termínu opravy fasády historické budovy podle Černého zatím rozhodnuto nebylo. S rekonstrukcí, která si má vyžádat 175 milionů korun, se mělo začít už na jaře 2007. Její první fáze skončila loni, zaměřila se na opravu střechy, zábradlí a sousoší trig, což stálo 23,5 milionu korun.

V uplynulé sezoně navštívilo představení 396 146 diváků (o 15 092 méně než v sezoně 2007/08). Tržby ze vstupného byly o 11 milionů vyšší a přesáhly 123 milionů korun. Návštěvnost klesla o jedno procento; hlediště byla zaplněna v průměru ze tří čtvrtin. „Loni jsme zvýšili vstupné, i když jsme věděli, že to může ohrozit návštěvnost. Její malý propad nepovažuji za fatální,“ uvedl Ondřej Černý.

Opera: Martinů, Mozart, Janáček 

Koncert k otevření sezony 2009/2010 pražského Národního divadla se uskuteční 10. září pod taktovkou nového šéfdirigenta Tomáše Netopila. Nová sezona nabídne na jevištích ND a Stavovského divadla celkem pět premiér. První z nich bude 29. a 31. října opera Hry o Marii, která připomene 50. výročí úmrtí Bohuslava Martinů.

Netopil se na koncertu k otevření sezony symbolicky ujme svého postu ve zlaté kapličce, novou sezonu přivítá nastudováním Symfonie č. 8 G dur Antonína Dvořáka a Eposu o Gilgamešovi Bohuslava Martinů. Jen zřídka uváděné dílo Martinů přednesou sólisté opery ND sopranistka Eva Urbanová a tenorista Jaroslav Březina, dále hosté opery ND barytonista Aleš Jenis a basista Martin Gurbaľ. Role recitátora byla svěřena Davidu Matáskovi.

Opera Hry o Marii Bohuslava Martinů, první premiéra sezony, je inspirována středověkým divadlem, legendami i staročeskou lidovou poezií a bude uvedena v režii Jiřího Heřmana a v nastudování jednoho z nejvyhledávanějších českých dirigentů Jiřího Bělohlávka. Druhou premiérou se stane Mozartova komická opera Cosi fan tutte. Novou inscenaci, jež bude mít premiéru 23. a 25. ledna, připraví mladý umělecký tým v čele se slovensko-českým režisérem Martinem Čičvákem a dirigentem Robertem Jindrou. Třetí premiérou sezony operního souboru budou 6. a 7. března Offenbachovy Hoffmannovy povídky v režii Ondřeje Havelky a v nastudování francouzského dirigenta Michela Swierczewského.

Dílu Wolfganga Amadea Mozarta je věnována i čtvrtá premiéra sezony. Ve dnech 6. a 9. května bude uvedena na scéně Stavovského divadla zřídka uváděná opera Idomeneo. Jejího nastudování se ujal japonsko-francouzský divadelník, herec a režisér Joši Oida. Dirigentem bude Tomáš Netopil. Sezona vyvrcholí premiérou Janáčkovy Káti Kabanové v režii Roberta Wilsona 26. a 28. června pod taktovkou Tomáše Netopila. Program opery ND je v nadcházející sezoně bohatý i na výjimečné koncerty, například v předvánočním čase na scéně ND hned dvakrát vystoupí slavná česká mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Balet: choreografie na míru

Dvě premiéry uvede v nové sezoně balet Národního divadla. První z nich, taneční divadlo Faust v režii Libora Vaculíka, představí 5. prosince ve Stavovském divadle. V Národním divadle pak bude mít 1. dubna 2010 premiéru dějový balet Othello s hudbou Leoše Janáčka. Představení Faust využije hudbu Igora Stravinského, Dmitrije Šostakoviče, Johna Williamse a Petra Maláska. Taneční verze nadčasového příběhu lásky, poznání a oběti se tentokrát odehrává v kulisách druhé světové války. Vaculík představí nejzákladnější a také zřejmě nejčastější otázky týkající se smyslu lidských tužeb a ceny, kterou jsou schopni za jejich naplnění zaplatit.

V případě Othella chystaného na duben příštího roku na scénu historické budovy Národního divadla se jedná o další baletní setkání s Williamem Shakespearem a s Yourim Vámosem, maďarským choreografem a režisérem, kterého české publikum zná prostřednictvím Louskáčka či Romea a Julie.  Othello bude ale dílem vytvořeným přímo pro soubor baletu Národního divadla. Diváci budou moci zhlédnout vše ostatní ze současného repertoáru jak na scénách Národního a Stavovského divadla, tak také Divadla Kolowrat a Nové scény (Laterny magiky). Po více než roční pauze se také na repertoáru znovu objeví Oněgin Johna Cranka. Diváci se opět mohou těšit na hostování jiných souborů a tanečních konzervatoří.

Činohra: V hlavní roli krize

Na hry, které jsou většinou o lásce a o penězích včetně tématu krize - například Shakespearův Kupec benátský nebo Brechtova Žebrácká opera - se zaměří činohra ND. Hlavní roli v Kupci benátském v režii Martina Čičváka ztvární Jiří Štěpnička. V roli Macheatha se v Žebrácké opeře v režii Ivana Rajmonta objeví Vojtěch Dyk. Na Novou scénu vstoupí v lednu 2010 činohra s inscenací Beckettova Čekání na Godota. V Dočekalově režii vystoupí David Prachař, David Matásek, Ondřej Pavelka a Jan Kačer.

Nositelka Nobelovy ceny Elfriede Jelineková si vypůjčila postavu z Ibsenovy hry Nora a napsala její pokračování s názvem Co se stalo, když Nora opustila manžela. Problémové drama svým ironickým a výsměšným pohledem přetvořila v komedii o ženském údělu a marném boji za takzvanou rovnoprávnost. I tento projekt nastuduje Dočekal. Ve stejné době se odehrává i hra klasika slovenského dramatu Ivana Stodoly Čaj u pana senátora z roku 1929, kterou nastuduje Ladislav Smoček. Další novinkou bude text Edwarda Bonda, považovaného za inspirátora a předchůdce drsné školy britského divadla, takzvané cool dramatiky, která dobyla svět v 90. letech minulého století. Jeho hra Spaseni se zasloužila o zrušení cenzury, která v Británii platila od roku 1737.

Činoherní soubor uvede také podobenství o životě a o tom, zda existuje desítka spravedlivých, Dogville z pera filmaře Larse von Triera. Pro jeviště Nové scény je připraví Miroslav Krobot. Divadlo Kolowrat přinese podle ní komorní hru Davida Harrowera o zneužívání dětí s názvem Blackbird, Zpověď prezidenta Emila Háchy (Historický monolog) od Milady Součkové a scénická čtení. Projekt Píšu z pekla s podtitulem výpovědi a verše vězňů totality bude založen na korespondenci vězňů a doplněn poezií Jana Zahradníčka a Ivana Martina Jirouse. Projekt Národní čítanka aneb Konkreténi zmapuje osud scenáristy a režiséra Pavla Juráčka, signatáře Charty 77. Další čtení s názvem Jan za chrta dán připomene 150. výročí úmrtí Václava Klimenta Klicpery, a to za účasti protagonistů památné Honzlovy inscenace z roku 1946 Luby Skořepové a Miloše Nesvadby.

  • Ondřej Černý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1073/107263.jpg
  • Recitál Magdaleny Kožené autor: Eric Veenhuijzen, zdroj: Magdalena Kožená http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/567/56667.jpg
  • Labutí jezero autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67791.jpg