Zdařbůh, Michale

Ostrava – V areálu národní kulturní památky důl Michal se zkouší originální divadelní hra. Představení s názvem Zdařbůh se bude odehrávat v prostorách řetízkové šatny a ve strojovně. Hru napsal současný dramatik Miroslav Bambušek podle skutečných událostí, které se odehrály v ostravských uhelných dolech v 50. letech. Zdařbůh má být poctou hornictví a lidem, kteří toto nelehké povolání vykonávali.

Inscenace diváky zavede do období první pětiletky, těsně po únorovém komunistickém puči. Ukazuje promítání nové politické reality do hornického prostředí a také bezohledné drancování energetického zdroje a s tím spojený hazard s lidskými životy. Horečnatá těžba a plán plněný na dvě stě procent si v 50. letech vyžádaly čtyři důlní katastrofy a smrt 70 horníků. Ti, kteří přežili, byli obviněni ze sabotáže.

Čest uhlí!

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

Hra Zdařbůh je autentickým příběhem, odehrávajícím se v autentickém prostředí. Tvůrci se snažili, aby co nejvěrněji působil i jazyk, kterým postavy mluví. V industriálním prostoru dolu Michal budou moci diváci netradičního divadelního představení zaslechnout například tato slova: „Je to právě vaše uhlí, co zatápí pod kotlem socialistické polévky. Takže ještě jednou: Čest práci, zdařbůh!“

„Jde nám o jiný typ divadla, než je to klasické. Experimentujeme se zvukem, se světly, s kostýmy. Snažíme se vytěžit maximum z prostředí,“ říká kanadský režisér této hornické inscenace Ewan McLaren. Pro diváky připravili tvůrci nejedno překvapení. Během představení například nezůstanou na jednom místě, ale budou moci s herci putovat po celém areálu dolu. Tento nápad se zamlouvá i samotným účinkujícím. „Je to mnohem příjemnější než pracovat zavření v tmavé krabici, jakou bývá klasické divadlo,“ domnívá se například finský perfomer Pasi Mäkelä.

Divadelní experiment Zdařbůh bude mít na dole Michal premiéru v sobotu 12. září a dočká se čtyř repríz. Představení je součástí čtyřdílného celorepublikového projektu Cesty energie. Ten má být sondou do dějin a společnosti lidí, jejichž životy jsou nebo donedávna byly spojeny s konzumací energie i se zpracováním zdrojů nutných pro její tvorbu.

  • Důl Michal zdroj: www.dul-michal.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107342.jpg
  • Důl Michal zdroj: www.dul-michal.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107340.jpg
  • Důl Michal zdroj: www.dul-michal.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107341.jpg