Krumlovská točna zůstává do roku 2016, ne do konce letošního

Český Krumlov - Termínem pro odstranění otáčivé točny v zahradě českokrumlovského zámku zůstává rok 2016. Informace o tom, že Výbor UNESCO požaduje po České republice, aby byla odstraněna do konce letošního roku a místo bylo uvedeno do původního stavu do dubna 2010, se ukázaly jako mylné. Ministerstvo kultury se domnívá, že k nedorozumění došlo na základě formální chyby v zápisu výboru. Na neoficiální zápis, v němž stojí, že točna by měla být rozebrána do konce roku, se dnes odvolával starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička.

„Při zápisu z jednání výboru šlo o formální pochybení, na které bude ministerstvo reagovat,“ uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva Viktorie Plívová. „Na termínu odstranění otáčivého hlediště ze zámecké zahrady hradu a zámku Český Krumlov se nic nemění. Stále platí rozhodnutí Výboru světového dědictví UNESCO s termínem odstranění točny do roku 2016,“ potvrdila.

Pracovní zápisy vznikají při výročních jednáních výboru, oficiální verzi však český stát dostane až v září. V září budou také o dalším osudu otáčivého hlediště v zahradě českokrumlovského zámku jednat zástupci ministerstva kultury, představitelé měst a kraje, divadla a památkáři. „Očekáváme na schůzce, kterou svolalo ministerstvo kultury, vysvětlení zatím oficiálně nepotvrzených a rozporuplných informací i toho, s jakým mandátem vlády jeli zástupci ministerstva kultury na zasedání výboru UNESCO ve Španělsku,“ doufá Jedlička.

Projekt otáčivého hlediště se zrodil v mysli scenáristy Joana Brehmse, který po roce 1945 působil jako výtvarník v divadle v Českých Budějovicích. První improvizovaná točna se roztočila v roce 1958, aby šedesát diváků mohlo zhlédnout inscenaci Jiráskovy Lucerny. Původní točna byla poháněna lidskou silou, málokdo z diváků o tom ale věděl. Úspěch premiéry byl tak velký, že následovalo dalších 22 představení, což se později ukázalo jako první krok k založení tradice dnešních letních sezon otáčivého hlediště.

Úspěch představení byl garantován prostředím noční zámecké zahrady v Českém Krumlově a využitím letohrádku zvaného Bellarie, nejcennější stavby zahradní architektury v Čechách. Dnešní točna je poháněna elektromotory a pojme více než 650 diváků. Loni vidělo inscenace v českokrumlovské zámecké zahradě přes 55 tisíc diváků. Od zahájení provozu v roce 1958 nabídla točna už přes 2810 představení, která zhlédlo více než 1,7 milionu diváků.

Na odstranění točny se stát a UNESCO dohodly po zařazení Českého Krumlova na seznam světového dědictví v roce 1992. Měla být pryč do roku 1999, ministerstvo kultury však rozhodlo o prodloužení její životnosti nejprve o pět let, později se lhůta posunula na konec roku 2006 a ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) v lednu 2006 oddálil konec současného hlediště o dva roky. V roce 2007 pak ministryně Helena Třeštíková předložila harmonogram, který počítá s odstraněním točny ze současného místa právě do roku 2016.

Vyhláška připraví českokrumlovskou točnu o miliony.
Zdroj: ČT24