Zaniklý svět Romů a Sintů ve fotografiích

Karlovy Vary – Ve vestibulu karlovarského krajského úřadu mohou zájemci zhlédnout výstavu fotografií zachycujících staleté dějiny původních Romů a Sintů v českých zemích. Významnou část výstavy s názvem Zaniklý svět tvoří unikátní předválečné snímky z rodinných archivů. Zachycují kulturu a život Romů u nás před druhou válkou, ale i holocaust a dění v koncentračním táboře Lety u Písku.

Naprostá většina Romů, kteří se po válce usadili na českém území, přišla z východních zemí, hlavně ze Slovenka a Rumunska. Výstava Zaniklý svět ale mapuje život původních českých a moravských Romů.

Pokouší se také zlomit tradiční představy o naší minoritě, často vedoucí k její diskriminaci, vylučování ze společnosti a nakonec ve 20. století i ke genocidě, které padla za oběť téměř celá. „Byla to druhá světová válka, která tyto původní české Romy vlastně vyhladila,“ potvrdil Pavel Vaculík, etnolog a koordinátor pro romské záležitosti Karlovarského kraje.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Fotografií se dochovalo jen několik desítek. Buď byly zničeny s osobními věcmi Romů v koncentračních táborech, nebo je příbuzní ukládali do hrobů k zemřelým. Materiál pro výstavu tak organizátoři sháněli více než 10 let.

Výstavu, která je určena široké veřejnosti, zejména mladým lidem, připravilo občanské sdružení Výbor pro odškodnění romského holocaustu v ČR. Ke zhlédnutí byla prvně v roce 2007 v Národní galerii v Praze. Ve vestibulu karlovarského krajského úřadu ji mohou návštěvníci vidět do 27. září.