Jiráček je po fiktivním Zelenkovi Jánošíkem, „outsiderem 18. století“

Praha – Role Jánošíka ve filmu o slovenské zbojnické legendě byla v roce 2002 pro Václava Jiráčka, tehdy studenta DAMU, první velkou filmovou příležitostí. Když padla první klapka, bylo mu 24 let, tedy téměř tolik jako Jánošíkovi, když ho popravili. Než se snímek s podtitulem Pravdivá historie dostal do kin, trvalo ale sedm let a Jiráček si mezitím stihl zahrát ještě v několika dalších filmech. Slovensko-česko-polský Jánošík má českou premiéru 9. září a vedle celovečerního filmu vznikne na Slovensku i čtyřdílný seriál.

„Říkám někdy v legraci, že celá moje dosavadní kariéra je od začátku do konce Jánošík,“ uvedl Jiráček. Po Bathory nejdražší film ve slovenské historii – jeho rozpočet byl šest milionů eur – se natáčel dva roky, od října 2002 do ledna 2003. Pak ale odstoupil jeden z partnerů a na další pokračování nebyly peníze.

Zhruba čtyřicet procent natočeného materiálu se uložilo k ledu a díky financím polského producenta se kamery zase rozjely v létě 2008. „Všichni jako by drželi nějakou zvláštní dietu a čekali, než se projekt dokončí. Byl to pro nás úplný zázrak a svým způsobem vysvobození,“ přiznal Jiráček.

Takový střízlík a ještě Čech, ovšem s charismatem DiCapria

Představitele hlavního hrdiny hledaly polské režisérky filmu – Agnieszka Hollandová a její dcera Kasia Adamiková – doma v Polsku, na Jánošíkově Slovensku i v Čechách. Vybíraly z více než tří set adeptů, ale Jiráček je prý nadchnul okamžitě. A to i přesto, že konstitucí je při svých 175 centimetrech na hony vzdálený zažitému obrazu, podle něhož je Jánošík chlap statný jako almara. Navíc je Čech, ale Slováci to, že jejich národního hrdinu nebude hrát jeden z nich, vzali celkem bez výhrad.

Václav Jiráček (* 1978) Když začal točit v roce 2002 Jánošíka, byl studentem prvního ročníku katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU. Naposledy se divákům na plátně představil v hlavní roli nemocničního sériového vraha v dramatu Hodinu nevíš režiséra Davida Svátka. Hrál také v Renčových filmech Na vlastní nebezpečí a Hlídač č. 47 nebo v Krvi zmizelého Milana Cieslara. V současné době natáčí s režisérkou Alicí Nellis film Mammas & Papas.

„Když jsem ho viděla poprvé, hned jsem věděla, že právě on bude tím nejlepším Jánošíkem. Má v sobě určitý hněv a zoufalství, které se neprojevují na povrchu, ale projevují se vnitřně,“ vysvětlila Agnieszka Hollandová. Charismatem si podle jejích slov Jiráček nezadá s Leonardem DiCapriem.

Legendární zbojník jako „typický outsider 18. století“

Zbojník, který bohatým bral a chudým dával, než ho pověsili na hák, se stal lidovou legendou. Film Jánošík: Pravdivá historie, jak už název koneckonců napovídá, se ale zromantizovaného příběhu příliš držet nechce. Scenáristka Eva Borušovičová před psaním příběhu pátrala několik let v archivních záznamech a pročítala dobové dokumenty o legendárním zbojníkovi. „Náš film je na rozdíl od těch předchozích, které byly heroizující, víc zaměřený na člověka,“ tvrdí Jiráček. 

A režisérka Kasia Adamiková k tomu dodává: „Náš Jánošík je existenciálním hrdinou, který stále hledá sám sebe, své zařazení v životě. Náš film není o legendě, ale o člověku, který se stal legendou, i když o to vůbec nestál. Záměrně jsme ho očistili od ’chlapáctví’ a nadpřirozenosti. Představíme ho jako typického outsidera 18. století.“

Zbojnický „babylon“

Film o Jánošíkovi vznikl ve třech jazykových verzích – slovenštině, češtině a polštině. I herecké obsazení je podobně babylonské – nejbližšího Jánošíkova druha Tomáše Uhorčíka hraje Slovák Ivan Martinka, tatranského zbojnického jidáše polská filmová hvězda Michal Żebrowski a Jánošíkovu osudovou ženu Barboru americká herečka Sarah Zoe Canner, která se svou roli se naučila ve slovenštině. Ve filmu se objeví také třeba Marián Labuda, Táňa Pauhofová nebo Richard Krajčo.

  • film vznikl během 90 natáčecích dní na slovenské a polské straně Tater, v Těrchové, Pieninách, v Podhájí a na Spiši
  • ve filmu účinkovalo dohromady více než 100 herců, několik tisíc komparsistů a 60 jezdců
  • v Jánošíkovi si také „zahrálo“ více než tisíc zvířat, z toho nejpočetnější skupinu tvořily ovce (920 ks) a koně (76 ks).
  • pro potřeby filmařů bylo vyrobeno 20 povozů, téměř 80 střelných zbraní, více než 90 sečných a bodných zbraní, a dokonce 2 děla,
  • dohromady bylo použito 45 kg střelného prachu, více než 100 kostýmů, kompletní výzbroj pro 18 člennou zbojnickou družinu a 5 historických kočárů.

  • Václav Jiráček jako Jánošík autor: Marcin Makowski, zdroj: Apple Film Production http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91478.jpg
  • Václav Jiráček (Jánošík) a Ivan Martinka (Tomáš Uhorčík) ve filmu Jánošík: Pravdivá historie (režie: Agnieszka Hollandová) zdroj: Bioscop http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1096/109516.jpg
  • Z filmu Jánošík: Pravdivá historie autor: Marcin Makowski, zdroj: Apple Film Production http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91480.jpg