Strahovská Sedmička hraje svobodně už 40 let

Praha - V roce 1969 vznikl v suterénu bloku číslo 7 na strahovských studentských kolejích ČVUT hudební klub, kterému od té doby nikdo neřekne jinak než Sedmička. Odehrál se v něm nespočet koncertů a klub prošel mnohými změnami, stále mu ale patří punc legendárnosti a originality. I řada zahraničních kapel dodnes trvá na tom, aby se jejich pražský koncert konal právě tam.

Klub 007 byl vždy místem pro alternativní scénu a její příznivce. Přestože se komunistický režim snažil mít klub pod dohledem, prošly jím vlny moderní hudby stejně jako ve světě - přes folk, punk nebo novou vlnu. V Semičce měli vždy větší úspěch odvážní umělci než ti zavedení.

„Na strahovských kolejích byly tři kluby: 1, 7 a 10 nebo 11. Byl to vlastně studentský, svazácký klub, takže to bylo trošku za větrem,“ vysvětluje hudební publicista a překladatel Josef Rauvolf.

Reportáž Lucie Klímové, rozhovor s hudebníky (zdroj: ČT24)

Po revoluci nabralo dění na Strahově ještě rychlejší tempo. Nekomerční hudba je tam od doby „oficiálně“ doma a záběr stylů je široký – od punku a hard coru, přes ska, hip hop, reggae, rockabilly po indie rock, noise nebo electro. Sedmička ovlivnila řadu muzikantů i svých fanoušků. „Byl to klub, kde jsme všichni mohli nějakým způsobem začínat. Nepamatuji si od té doby, že by někde panovala atmosféra jako tam - je to klub, který má ducha,“ vyzdvihuje hudebník Vladimir 518.

Své životní jubileum slaví Sedmička během celého září sérií koncertů nejrůznějších žánrů.