Frankensteinská hudba Gorana Bregoviče přátelům českým

Praha – Na Staroměstském náměstí zahraje dnes večer od 19:30 balkánský hudebník Goran Bregović společně se svým Svatebním a pohřebním orchestrem. Koncert s názvem Slovanský Jih přátelům českým pořádá občanské sdružení Lastavica. Bregovičovo vystoupení je poděkováním občanů bývalé Jugoslávie, kteří v Česku trvale žijí, za pomoc a porozumění. „Chceme říci 'děkuji' dostatečně hlasitě a neznáme lepší způsob, jak to udělat, než představit Bregoviče, nejlepšího hudebníka našeho regionu,“ uvedli zástupci sdružení. Vstup na koncert je zdarma.

Bregović je známý především svou filmovou hudbou, která zazněla ve snímcích Emira Kusturici. „Žádnou hudbu pro film skládat už nejspíše nebudu. Víte, když je člověk mladý, tak si myslí, že může zkoušet miliony věcí, ale když je mu padesát, přijde na to, že život je krátký a že už mu zbývá čas prozkoumat pořádně jen jednu věc. Stejně jako musíte jít stokrát do kina, abyste viděli nějaký dobrý film, tak stejnou mám šanci, abych dělal na nějakém dobrém filmu, a já raději hraju,“ říká Bregović.

Jeho orchestr je složen z hudebníků různých národností bývalé Jugoslávie a podobně pestrý je i repertoár. Na Bregovičově tvorbě je znát vliv hudby balkánských Romů, world music, ale i rocku a moderní elektronické hudby. „Jako hudebník, jako skladatel, který pochází z místa, kde vždycky byla hranice mezi katolíky, pravoslavnými a muslimy, skládám takovou frankensteinskou hudbu,“ tvrdí Bregović. Do Prahy přijede nejen se svou dechovkou, zpěvačkami, ale i s mužským sborem a smyčcovým orchestrem.

Českému publiku se naposledy představil v prosinci 2008, kdy v pražském Kongresovém centru uvedl svou operu Karmen s happyendem. Úryvky z první „cikánské“ opery, plné divokým rytmů, spontánní energie a emocí, k níž Bregoviče inspirovala Bizetova Carmen, zazní i dnes na Staroměstském náměstí.

Svatební a pohřební orchestr zahraje i skladby z poslední desky Alkohol. První část alba, nazvaná Slivovice, už vyšla, druhá – Šampaňské – vyjde příští rok. „U nás nemáme klasickou hudbu, v době, kdy Monteverdi složil svoji první operu, jsme měli jen jednostrunné nástroje. Ale naše hudba byla vždycky hudbou k pití, takže tohle album je můj drobný příspěvek k této hudební tradici,“ vysvětlil Bregović. „A také se mi líbí, že lidé mohou u mé hudby pít. Já neříkám, že alkohol je dobrý, napsal jsem na desku i příběh o tom, jak moje rodina byla alkoholem zničena,“ dodal.

Dnes večer nekoncertuje Bregović v Česku naposled. Příští rok zřejmě vystoupí na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Goran Bregović se narodil v roce 1950 v Sarajevu. Svou první kapelu Bijelo Dugme (Bílý knoflík) založil v 16 letech. Proslavila se pak po celé Jugoslávii a z Gorana se stala rocková hvězda. Na konci 80. let si řekl, že má dost života hvězdy, a koupil si dům na Jadranu. V něm v roce 1988 napsal hudbu ke snímku režiséra Emira Kusturici Dům k pověšení. O dva roky později s Kusturicou spolupracoval na jeho filmu Arizona Dream a v roce 1995 pak na filmu Underground. Právě skladby z něj jako Kalašnikov či Mesečina téměř zlidověly a přispěly k celosvětové oblibě balkánské dechovky.

Po vypuknutí války v Jugoslávii se Bregović usadil v Paříži. Kromě Kusturicových snímků doprovodil hudbou například i velkofilm Královna Margot. Za filmovou hudbu má doma také dvě Zlaté palmy z festivalu v Cannes. Na pódia se vrátil v létě 1995, a to rovnou se 120 hudebníky. Od té doby koncertoval po celém světě.