Nová knižní antologie shrnuje básně o Brně od 65 autorů

Brno - Básně 65 českých autorů, jejichž námětem či inspirací se stalo město Brno, shrnuje nová knižní antologie Dory Kaprálové. Nakladatelství Větrné mlýny ji vydalo pod názvem Kdybych vstoupil do Kauflandu, byl bych v Brně. Jde o texty současných autorů všech generací. Texty vycházely v letech 2006 a 2007 v brněnském vydání Mladé fronty Dnes. Autoři, mezi nimiž jsou Brňané spíše v menšině, je většinou psali „na zakázku“.

„Na přímý dotaz a prosbu se nakonec ozvalo tolik veršotepců a veršotepkyň, že to umožnilo vznik této antologie, ba dokonce se ani všechny texty do knižního vydání nedostaly,“ popsala Kaprálová.

V knize se z různých důvodů objevují i starší texty, například od Františka Halase, Oldřicha Mikuláška a Jiřího Kuběny. „Páteř antologie přesto tvoří texty původní, dosud nepublikované,“ uvedla editorka. Kromě významných současných básníků přispěli také zástupci jiných uměleckých profesí, například divadelníci Arnošt Goldflam a Jan Antonín Pitínský. Slovenskou literaturu zastupuje Ľubomír Feldek.

Kniha má 224 stran a odnímatelný přebal, který lze rozložit jako mapu města. Jsou v ní volně zaznačena některá místa, o nichž jednotliví autoři přímo nebo v náznacích píší.

Další dávku básní o Brně nabídne milovníkům poezie soutěž Brněnská sedmikráska. Nakladatelství Host ji vyhlásilo právě s cílem najít nejlepší text o moravském městě. Přihlásilo se více než 100 autorů. Vyhlášení zařadilo nakladatelství na program prvního ročníku festivalu Brněnské kulturní hostování, který se koná 2. a 3. října v Domě pánů z Kunštátu.