Mozart jako první rocková superstar

Paříž - Život rakouského hudebního génia Wolfganga Amadea Mozarta se stal námětem pro dílo Mozart, rocková opera (videoukázka), které má dnes premiéru v Paříži. Producent představení říká, že je to pocta Mozartovi jako „první rockové hvězdě“. Zpravodaj Českého rozhlasu z Paříže Jan Šmíd informoval, že se bude jednat o show hollywoodského stylu, ve které účinkuje šedesátičlenný ansábl a nákladné dekorace. Posun od nablýskané podívané k umění zajišťuje osobnost režiséra – Oliviera Dahana, který natočil kromě jiného i film La Môme o Edith Piaf.

„V každém případě je premiéra očekávána s velkým napětím. V představení zazní původní Mozartovy skladby v kombinaci s originální hudbou k představení. Podle mých informací je premiéra beznadějně vyprodaná. Ovšem toto představení je vlastně jen taková předzvěst, neboť hlavní šňůra by se měla rozjet až příští rok, kdy se kromě Francie počítá i s turné po USA a Velké Británii,“ doplnil informace z Paříže Jan Šmíd.

Tématem je Mozartův život od začátků v Salcburku až po dobytí slávy ve Vídni. Jde o projekt v hodnotě šesti milionů eur (asi 160 milionů korun). Albert Cohen, který se podílel na produkci, vyslovil naději, že by celkový počet prodaných lístků mohl překročit 1,7 milionu, které se prodaly ve Francii, Belgii a Švýcarsku na jeho předchozí show Král Slunce, věnované francouzskému panovníkovu Ludvíku XIV.

Jan Šmíd o rockové opeře (zdroj: ČT24)

„Mozart byl, pokud jde o jeho postoje, první rocková hvězda. Bouřil se proti zásadám a normám své doby, zemřel mladý a byl to libertin. Byl to taky první hudebník, který se stal nezávislým umělcem. Zdálo se nám, že jediný vhodný způsob, jak jeho život pojmout, je rocková opera,“ řekl Cohen.