Objevy neobjevy redaktorů MF Dnes

Praha - Patrně nejvytrvalejší rubrika v moderních dějinách českého tisku Objevy získala knižní podobu. Tyto ostře satirické mystifikace vycházející v MF Dnes už rekordních šestnáct let (od září 1993) vyšly jako obsáhlá publikace v nakladatelství Práh. Za dobu své existence si Objevy získaly statisíce věrných čtenářů a čtenářek. Nejednou se také stalo, že smyšlená satira nakonec jen pokulhávala za ještě bizarnější skutečností. Jindy bylo nemálo těch, kteří se nadsázkou toho kterého objevu nechali zmást a považovali ji za „strašnou“ skutečnost. Autorem původního konceptu, kdy se mystifikační text pojí s výraznou fotografií, je Martin Komárek. Od roku 1995 s ním píše Objevy Ladislav Verecký.

V knize je 69 nejlepších Objevů z posledních sedmi let (nejstarší z čísla 9 roku 2002). Až na výjimky jsou uvedeny s původní fotografií, v jednom případě je dokonce fotografie doplněna o druhou, která v novinovém vydání omylem chyběla. Fotografie z archivu novin poskytla vydavateli MF Dnes, ostatní byly znovu zakoupeny pro knižní vydání.

Publikace však přináší nejen výběr těch nejlepších z Objevů, ale také dvacet největších polistopadových záhad. V textu, který ještě nikdy nevyšel, se autoři snaží odpovědět na velké otazníky typu: Je Klaus homosexuál? Nebo ruský špión? Kdo řídil Stanislava Grosse? Proč musel zemřít Kočka mladší? Proč se rozdělila republika? Proč nebyl potrestán nikdo z komunistických papalášů? Proč utekli Krejčíř a Pitr? Co se ví na Havla? A mnoho dalších. Záhady se tedy neomezují jen na posledních pět let, ale mapují celých 20 let polistopadové historie. Knihu uzavírá doslov, zamyšlení a ohlédnutí Ladislava Vereckého.

Exkluzivní grafické provedení knihy od grafičky Báry Solperové skloubilo dohromady Objevy i Záhady. Objevy jsou pojednány vždy na dvoustraně. Oproti tomu záhady jdou průběžně celou knihou, nezávisle na Objevech. Řazení Záhad i Objevů je zhruba chronologické.

Martin Komárek, novinář a spisovatel. Jeho profesní kariéra je spjata s deníkem MF Dnes, kde pracuje jako hlavní komentátor. Krom toho píše satirické sloupky i reportáže. Jako spisovatel vydal řadu knih, např. romány Dřevěná panenka, Mefitis, Smrťáci, satirické básně a povídky Kdy už dědku zkapeš a Smradlavý pes, eseje Bůh nezná budoucnost. Na rozdíl od profesního je jeho osobní život neuspořádaný, se třemi ženami má pět dětí.

Ladislav (Denis) Verecký začínal jako nakladatelský redaktor, je virtuosním znalcem české i anglické literatury. V Magazínu MF DNES píše krom „Objevů“ reportáže a fejetony s neopakovatelnou atmosférou. Je autorem úspěšné knihy o Michalu Horáčkovi a fenoménu hráčství vůbec.

Nakladatelství Práh - bylo založeno v Praze v roce 1991. Důkazem jeho stabilní pozice a seriózního přístupu k podnikání v této oblasti je více než 300 vydaných knižních titulů. Za knihy vydané zejména pro děti a mládež v roce 2008 dostalo nakladatelství Práh nejvíce cen a nominací ze všech nakladatelství působících v ČR, včetně titulu „Nejkrásnější kniha“ a dvou cen ministra školství, mládeže a tělovýchovy.

  • Objevy autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1131/113045.jpg
  • Objevy autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1131/113058.jpg
  • Objevy autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1131/113057.jpg
  • Mirek Topolánek a Petr Horký autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1131/113050.jpg