Kapela Vypsaná fixa pokřtila „samooceňovací“ album

Praha - Křest nového alba Klenot pardubické skupiny Vypsaná fixa sledoval ve středu zcela zaplněný Lucerna Music Bar v Praze. Kmotry nahrávky, která vznikala v londýnském studiu Kore, se stali jeho producenti Dušan Neuwerth a Jan P. Muchow, přímo z Anglie při této příležitosti přijel i zvukař a producent Guy Fixsen. Desku čeká na stejném místě křest ještě dnes večer. Album si příznivci skupiny mohou od 9. září stáhnout na internetu za cenu, kterou si sami určí.

Kapela záměrně odstartovala možnost stahování 9. 9. 2009 v 9:09, aby čtyři devítky v datu vydání, které jsou magickým číslem už od dob starého Egypta, „násobily sílu nahrávky“. Při včerejším křtu kmotři poslali do předních řad ošatku, do které měli návštěvníci vložit něco ze svých „klenotů“, které právě měli u sebe. Album tak bylo místo tradičního šampusu pokřtěno například sáčkem papírových kapesníků, několika vizitkami, kondomy, přívěsky ke klíčům a podobnými věcmi.

Hlavní hvězdy večera nabídly jak starší hity, tak nové písně. Mezi diváky byl i David Koller, členové skupiny UDG, písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X nebo zpěvák a kytarista skupiny Imodium Tomáš Fröde. Hostem obou koncertů je formace Umakart, ve které působí i oba producenti; Umakart vystoupil živě po mnoha letech.

Producent Guy Fixsen stál za zvukem skupin, jako jsou Pixies, My Bloody Valentine, Slowdive či Breeders. Fyzické CD bude k dostání v běžné distribuční síti od 10. října. S podobným způsobem prodeje jako první v České republice letos přišla skupina Wohnout, která umožnila stáhnout svoji desku Karton veverek. „Věříme tomu, že pořád existují lidé, nebo alespoň část, kteří chápou, že nahrání desky stojí spoustu energie, času a peněz. V případě, že jim naše deska něco dá, tak nám taky něco dají, a my zase nahrajeme další desku,“ uvedl zpěvák, kytarista a lídr kapely vystupující pod jménem Márdi. Kapela vznikla v roce 1994, první album vyšlo o čtyři roky později.

V říjnu se Vypsaná fixa chystá koncertovat mimo jiné v Hradci Králové, Ostravě a Brně. Více informací zde.