Ljuba Štíplová uzavřela svou knihu života

Praha - Ve věku 79 let zemřela spisovatelka a scenáristka Ljuba Štíplová, jedna z autorské dvojice legendárního Čtyřlístku. Byla dále autorkou řady dětských knížek a televizních večerníčků. I přes pokročilý věk byla v dobré kondici a ještě v minulém roce v plné síle převzala od nakladatelsví Albatros cenu za celoživotní práci s dětskou knihou. Osudnou se jí stala srpnová autonehoda, na jejíž následky nyní zemřela. Tvorbě pro děti se Ljuba Štíplová věnovala 45 let, nejznámější jsou však příběhy čtyř zvířecích kamarádů Fifinky, Myšpulína, Piňdi a Bobíka, které vytvářela v tandemu s kreslířem Jaroslavem Němečkem.

Štíplová začínala právě v Albatrosu, kde jí vyšlo celkem 17 titulů. Vedle příběhů o čtyřech zvířatech s lidskými vlastnostmi je populární také její cyklus o koťatech, který se dočkal večerníčkového zpracování.

Obrázkové příběhy Čtyřlístku byly v podstatě jediným komiksem, který vycházel v Československu 70. a 80. let. Pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky je legendou. Přestože vychází dodnes, dočkal se i mnoha přepracování a remixů od mladších ilustrátorů a obdivovatelů. V posledních několika letech vyšla i řada knih s reedicemi těch nejstarších titulů.

K obrázkům Jaroslava Němečka Štíplová napsala zhruba 200 příběhů. Komiks vychází od roku 1969 a od té doby kocour Myšpulín vymyslel desítky vynálezů, robotů a strojů na vše možné. Psí holčička Fifinka stokrát napekla dobroty, uklidila domeček v Třeskoprskách a urovnala množství sporů mezi zajícem Pinďou a prasátkem Bobíkem. Společně byli na mnoha místech zeměkoule, na jiných planetách, v minulosti i v budoucnosti.

Vydáno pod