Der Film začíná opusem o sebevraždě

Praha - Oscarová režisérka Caroline Linková (Nikde v Africe) dnes se svým novým filmem osobně zahájí čtvrtý ročník festivalu německy mluvených filmů DER FILM. Večerem, jehož hlavním bodem bude cenami ověnčené psychologické drama V zimě to bude rok, provede diváky spisovatel a scenárista, neúnavný propagátor německé kultury Jaroslav Rudiš. Přehlídka německy mluvené kinematografie v Praze potrvá do 7. října, poté se od 8. do 11. října představí v brněnském kině Art.

V opusu V zimě to bude rok režisérka Caroline Linková, jež za svůj starší film Nikde v Africe získala Oscara, rozpracovala ústřední motivy románu Aftermath Scotta Campbella a rozehrála citlivé téma sebevraždy v rodině a dopadu této tragédie na osudy rodinných příslušníků. Novinka si získala krátce po svém uvedení do kin široké i odborné publikum - film obdržel Bavorskou filmovou cenu za nejlepší režii, představitelka hlavní role Karoline Herfurthová získala cenu pro nejlepší začínající herečku a snímek dále získal stříbro v soutěži o nejlepší film a nejlepší hudbu při udílení Německých filmových cen.

Festival tradičně přináší pestrou skladbu témat i uměleckých přístupů. Letos nabídne celkem pětadvacet hraných i dokumentárních snímků. I s ohledem na 20. výročí pádu Berlínské zdi dostane větší prostor starší tvorba; dramaturgové přehlídky se zaměřili na téměř čtyřicetiletou produkci legendárního (a dnes již neexistujícího) filmového studia DEFA, jež ovlivnilo i generace zdejších diváků.

Německo, Rakousko, Švýcarsko

Očekávaným snímkem, který oslnil publikum na festivalu v Karlových Varech a získal Křišťálový globus, je komedie z filmového prostředí Whisky s vodkou od Andrease Dresena. Rakouskou tvorbu v letošním roce představí - vedle dokumentárního snímku Továrna na prachy - zvláštní filmová sekce Retrospektiva Josefa Hadera, která vzdává hold tomuto přednímu rakouskému herci a kabaretiérovi. Švýcaři přinášejí z hrané filmové tvorby oceňovaný snímek Život na prodej, jehož vznik podnítila zpráva o mladém Američanovi, který na internetu vydražil svou duši. Náboj vyzdvihovanému filmu dodává i hudba skupiny Tiger Lillies.

Více o programu na www.derfilm.cz.

Vedle filmových projekcí jsou připraveny četné besedy s filmaři i profesionály filmového průmyslu.

  • Sólo pro Sunny zdroj: Der Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114709.jpg
  • Továrna na prachy zdroj: Der Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1148/114710.jpg