NG stěhuje zbraslavskou expozici do paláce Kinských

Praha – Zbraslavský zámek, jeden z objektů Národní galerie, v němž byla umístěna stálá expozice orientálního umění, se poslední zářijový den zavřel veřejnosti. Galerie začala se stěhováním sbírek do paláce Kinských na Staroměstském náměstí, kde si návštěvníci novou expozici Umění antiky a orientu budou moci prohlédnout na jaře 2010. Původně měly sbírky opustit zámek už v červnu, kvůli ztrojnásobení návštěvnického zájmu se ale galerie rozhodla nechat je zpřístupněné až do konce září.

Důvodem stěhování je ukončení nájemní smlouvy, kterou Národní galerie uzavřela se soukromým majitelem zámku. Pro své exponáty jej využívala sedmdesát let. „Na zámku Zbraslav byla během německé okupace expozice barokního umění. Od roku 1956 do roku 1994 tu byla velmi známá a hojně navštěvovaná expozice českého sochařství 19. a 20. století,“ přiblížila výstavní historii zámku Helena Honcoopová, ředitelka Sbírky orientálního umění NG. Pro orientální umění byla Zbraslav vyhrazena nyní.

Zámek se po nyní pravděpodobně promění v historický depozitář knih Národního muzea v Praze - po dobu rekonstrukce historické budovy na Václavském náměstí. Za zbraslavskými sbírkami se budou moci zájemci vydat do nové expozice Umění antiky a orientu v paláci Kinských. „Mimo jiné slibujeme, že přilákáme další návštěvníky a vzbudíme zájem právě o palác Kinských,“ uvedla ke změně mluvčí Národní galerie Petra Jungwirthová.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Sbírka Zbraslavského zámku není jedinou stálou expozicí galerie, která změnila letos místo. Od dubna je pro návštěvníky otevřena také nová instalace 3. a 4. patra ve Veletržním paláci.