Nokturno č. 1 fis moll Bohuslava Martinů bylo poprvé uvedeno

Praha - V pražské Státní opeře dnes zazněla světová premiéra orchestrálního Nokturna č. 1 fis moll Bohuslava Martinů. Jako součást slavnostního koncertu Bohuslav Martinů Gala k 50. výročí úmrtí významného českého skladatele ji uvedl Orchestr Státní opery Praha pod vedením dirigenta Charlese Olivieri - Munroa. Ten po uvedení díla publiku ukázal šestnáctistránkovou partituru, která zůstala uchována v Centru Bohuslava Martinů v Poličce a tiskem vyšla až letos v září.

Ojedinělý koncert, který byl součástí projektu Martinů Revisited představil tvorbu Martinů od roku 1915 do roku 1958. Státní opera ho uvádí také 2. října. Večer otevřelo dvanáctiminutové symfonické preludiumm Skála, které reprezentuje etapu Nového německého divadla v letech 1888 až 1938. Skladatel ji složil na základě četby o přistání anglických osadníků v roce 1619 u Plymouthské skály.

Velký potlesk sklidila orchestrální suita z 1. dějství commedie dell˙arte Divadlo za branou, kterou sám autor označil slovy „Je veselé, nespoutané, bez problému a chce pobavit“. Éru Smetanova divadla v letech 1949 až 1992 připomnělo orchestrální Saltarello z opery Mirandolina, jejíž světová premiéra se uskutečnila právě na této scéně před 50 lety s dirigentem Václavem Kašlíkem a Mariou Tauberovou v titulní roli.

První polovinu programu zakončila ukázka z jednoaktové opery Ariane složené během jednoho měsíce v roce 1958 ve švýcarském Schönenbergu, během které se publiku představila držitelka ceny Thálie za nejlepší operní výkon 2002 sopranistka Simona Houda-Šaturová a tenorista Martin Šrejma.

Slavnostní večer vyvrcholil Českou rapsodií, kantátou pro baryton, smíšený sbor, orchestr a varhany, v níž hlavní part zazpíval sólista Státní opery barytonista Svatopluk Sem. Dílo, které Martinů napsal v Poličce v květnu a červnu 1918, uvedla poprvé Česká filharmonie pod taktovkou Ludvíka Vítězslava Čelanského v lednu 1919. Manifestace vlastenectví je v ní obsažena nejen v použité melodii svatováclavského chorálu, ale také v dedikaci tehdy uznávanému mluvčímu národa spisovateli Aloisi Jiráskovi.

Martinů letos díky výročí patří k nejčastěji uváděným skladatelům, a to nejen v Česku, ale v celém světě. Akce na různých místech zastřešuje projekt Martinů Revisited, který vyvrcholí v roce 2010, kdy uplyne 120 let od skladatelova narození. Padesát let od úmrtí jednoho z nejvýznamnějších českých komponistů a představitele meziválečné avantgardy uplynulo 28. srpna.