Čas hlupáků přináší Ekofilm

České Budějovice – Klimatické změny jsou hlavním tématem 35. ročníku Mezinárodního festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm (5. až 10. října). Snímky, jichž se letos do soutěže přihlásilo rekordních 225, se budou promítat v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, část programu se odehrává i v Třeboni. V Budějovicích dnes hodinu po poledni festival zahájí cyklojízda městem. Novinkou letošního ročníku je Kinobus, v němž se budou v jižních Čechách promítat filmy žákům základních škol.

Třetina přihlášených snímku je z České republiky, objeví se i filmy z Francie, Spojených států nebo třeba Madagaskaru. Festival zahájí anglické dokumentární drama Čas hlupáků. Diváky zavede do roku 2055, do archivu lidstva v Antarktidě. Film režisérky Franny Armstrongové předkládá argumenty pro potřebnou změnu chování člověka na planetě Zemi a rekapituluje více i méně známá řešení pro zlepšení současné situace.

Stejně jako celý Ekofilm i zahajovací den bude plný akcí – kromě filmů jsou připraveny besedy, diskuse, workshopy a doprovodné koncerty, jichž bude letos více než v předchozích ročnících.

Začíná Ekofilm (zdroj: ČT24)

Hrát se bude každý večer, s výjimkou čtvrtka – těšit se návštěvníci mohou na dadaistický happening performera Maria Konvoje a zpěvačky Tryši, na multiinstrumentalistu Jaroslava Swetju Svítka a hudební program zakončí 10. října koncert skupiny Neřež a divadelní kabaret Kašpárek v rohlíku. Na Kašpárka je vstup dobrovolný, na ostatní hudebníky zdarma.

Na první den Ekofilm chystá ještě besedu s ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem o ochraně přírody jižních Čech. Proběhne na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity, kde bude také zahájena výstava Švýcarskem po stopách změn klimatu a výstavy fotografií studentů. Tečkou za nefilmovými akcemi bude zasazení stromu Ekofilmu před fakultou.

Oficiálně pak festival zahájí v 19:30 Ladislav Mik a průvodce celým Ekofilmem Jaroslav Dušek. Chybět nebude ani prezident festivalu, profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Pavel Kovář. „S panem profesorem jsme si moc pěkně popovídali v pořadu Duše K na stanici ČRo2 Praha. Nyní budeme mluvit o konkrétních případech i v obecné rovině. Budeme mluvit o všem, co nám slina na jazyk přinese, čímž se budeme vzájemně rekultivovat,“ slíbil Dušek.

Vstup na všechny akce Ekofilmu je zdarma, s výjimkou divadelních představení.

Hlavním mediálním partnerem Ekofilmu je Česká televize, která se tematice životního prostředí věnuje i ve svých pořadech. Dokumenty ČT budou zastoupeny jak v soutěžní sekci (například Horko v Česku, režie: Linda Jablonská; Medela, latinsky pomoc, režie Olga Sommerová; Ghetto jménem Baluty, režie: Pavel Štingl), tak i promítány mimo soutěž (Naučte je chytat ryby z cyklu Afrika rodu ženského, Když zvíře trpí z cyklu Ta naše povaha česká nebo Štětcem a mačetou.

Hostem chatu ČT byl 1. října jeden z členů mezinárodní poroty letošního ročníku Ekofilmu – filmař Steve Loveček Lichtag.

  • Ekofilm 2008 autor: Libor Sváček, zdroj: Ekofilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1155/115414.jpg
  • Promítání při besedě se Stevem Lichtagem (Ekofilm 2008) autor: Libor Sváček, zdroj: Ekofilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1155/115413.jpg
  • Z dokumentu Horko v Česku autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/760/75957.jpg