Hvězdou Designbloku je studio Makkink & Bey

Praha – V rámci letošního ročníku Designbloku se prezentuje i prestižní holandské studio Makkink & Bey - je proslulé zejména svým propojením architektury s designem. Ve svém nábytku, osvětlení a instalacích často zdůrazňuje kůži a nechává svou práci vést tématy recyklace, vědy a poezie. Studio se poprvé v ČR představilo na jaře tohoto roku, kdy Rianne Makkink vedla přednášku na VŠUP. Následoval čtyřdenní workshop se studenty ateliéru designu. A právě výsledky workshopu jsou na Designbloku vystaveny.

„Naše studio pracuje vždy na celkových projektech, nikdy nechceme vyrobit jenom jeden kus, ale navrhujeme celý interiér. Vycházíme z architektury a také z otázek. Vždycky se ptáme, jestli se na nějakou věc můžeme podívat novým pohledem,“ přiblížila filozofii studia Rianne Makkink v rozhovoru pro ČT24.

„Pokud se týká práce s českými studenty, musím prozradit, že na počátku byli dosti stydliví. Ovšem imponoval mi jejich elán a nadšení se něco nového naučit. Nemají strach. Udělali na mne dojem. Pro práci designéra je vždy dobré sledovat mladé umělce ve světě, protože oni vždycky vytyčí hlavní směr, tón a možná i vznikne nový styl, kdo ví,“ dodala designérka.

Rianne Makkink hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

Rianne Makkink pak dále přiblížila spolupráci ve studiu. „V našem studiu pracuji s Jurgenem Beyem, který je známější. Já jsem původně architektka. Začali jsme společně pracovat v roce 2002. Já se zaměřuji na větší věci, jako je urbanismus a architektura, Jurgen jde od těch drobností a setkáváme se někde uprostřed. Dalo nás dohromady cestování. V tom chceme pokračovat a přitom chceme učit, protože je velmi zajímavé setkávat se s mladými lidmi, jejichž mysl je stále otevřená a vstřícná,“ uzavřela rozhovor architektka.