Festival Prix Bohemia Radio zná své vítěze

Poděbrady – Závěrečný slavnostní večer zakončil 8. října další ročník festivalu Prix Bohemia Radio 2009. Vyhlášením výsledků skončil svátek mluveného slova. Všichni zúčastnění, ať už soutěžící, porotci či organizátoři opět potvrdili, že rozhlasové vysílání není mrtvým médiem. Odborná porota ve čtyřech kategoriích hodnotila téměř sto pořadů. Do mezinárodní kategorie Populárně-naučný pořad byly přihlášeny příspěvky z Německa, Dánska, Bulharska, Rumunska, Slovenska, Rakouska, Maďarska či Francie.

V případě ostatních tří kategorií - Rozhlasová hra, Pořad s tematikou Evropské unie a Dokument reflektující události spojené s letopočty končícími osmičkou či devítkou - pokračoval festival v česko-slovenské tradici, soutěžili v nich tedy pořady z České a Slovenské republiky.

„Slovo v různých formách prostřednictvím rozhlasových vln putuje k posluchačům. Je nesmírně důležité, protože v rozhlase není obraz, je pouze zvuk, a v tom zvuku je vlastně nejdůležitější vyřčené slovo,“ vysvětlil ředitel festivalu Miroslav Dittrich.

Moderátorem závěrečného večera s názvem „Sláva slova!“ byl Pavel Kudrna, zahrála skupina Condurango, vystoupila Bára Hrzánová. „Ráda bych vyzdvihla hrdinský výkon Pavla Kudrny, moderátora večera, který si těsně před vystoupením vážně zranil nohu a přesto dokázal odstát celý večer, v bolestech a vlastně na jedné noze, a skvěle jej doprovodit slovem, aniž by si nezasvěcení všimli něčeho podezřelého,“ upozornila Zuzana Šmejkalová za organizátory festivalu.

„Ceny byly rozdány, je jistě radostným a také zavazujícím konstatováním, že Český rozhlas produkuje kvalitní pořady, ať již v kategorii rozhlasové hry, populárně vědeckých pořadů, publicistiky nebo zpravodajství. Všem oceněným blahopřejeme a v tuto chvíli nám nezbývá než se těšit na další ročník,“ uzavřela Šmejkalová.