To není další bienále, říká Tina B.

Praha - Po tři říjnové týdny (od 8. do 25. 10.) se v Praze setkávají, poznávají a vyměňují si názory umělci i milovníci vizuálního umění. Festival Tina B. (This Is Not Another Biennial) představuje díla padesáti umělců ze všech koutů světa. Klíčovým tématem čtvrtého ročníku je „nová éra“. Kurátorské koncepce výstav hledají odpovědi na otázky, kam současné umění směřuje a jaké jsou jeho nejnovější formy, tvary a barvy.

Tina B., patronka a tajemná průvodkyně festivalu, láká návštěvníky na sedm kurátorských projektů v historickém centru hlavního města. Ve shodě s letošním tématem se soustřeďují ještě více než v předchozích ročnících na nová média, digitální technologie, videa a instalace.

Festival je rozdělen do tří uměleckých sekcí. Performance Art předvede rozličné vizuální performance na různých místech Prahy. Light Art odráží využití světla v umění způsoby, které umožňují nové technologie. I tato sekce má „vrhnout nové světlo“ na více i méně známé pražské exteriéry i interiéry. Sound and Radio Art připomene přehlížený žánr umění, který se představil například v roce 2006 zvukovou instalací uvnitř Národního památníku na Vítkově.

Součástí přehlídky je také V.I.P. týden - týden speciálních akcí a performancí, který končí 12. října. Zahrnuje množství diskusí, přednášek, akcí ve veřejném prostoru nebo vernisáží. Více o programu

Kurátorské projekty:

HRANICE NOOSFÉRY / kurátorka: Blanca de la Torre (ESP) / Projekt  Hranice noosféry se soustředí na současný stav naší společnosti, která dosáhla kritického bodu. Vyústěním této krize je paradoxně návrat k duchovním principům. Jak říká Eric Davis: „Vyzveme bestii, aby se ukázala.“ (dům U Kamenného zvonu, 8.-25. 10.)

ZA VINOU / kurátor: Doron Rabina (UAE) / Výstava Za vinou představuje díla z oblasti videoartu. Tematicky a koncepčně se zaměřuje na motiv viny, která je přitom vnímána nejen jako zdroj úvah o morální odpovědnosti i jako zdroj myšlenek a jako generátor života.

STREAMING MUSEUM / kurátorka: Nina Colosi (US) / Festival TINA B. letos začal spolupracovat s organizací Streaming Museum, která byla založená 29. ledna v New Yorku. Streaming Museum nyní vytváří celosvětovou síť kulturních metropolí, do kterých přes internet vysílá umělecká díla a výstavy v reálném čase. (pěší zóna Na Příkopech, 12.-25.10.)

PERFORMANCE ART OF THE 80´s COMPARISON / kurátorka: Paulina Kolczynská ( PL) / Výstava skládá dohromady velmi specifickou skupinu děl tří autorů, kteří ve svých rodných zemích vytvářeli série umělecké tvorby v letech mezi 1976 a 1983, a tím představuje jakýsi úvod do srovnávací studie postupů v dílech Jiřího Kovandy (CZ), Hassan Sharifa (UAE) a Zbigniewa Libery (PL) ze 70.a 80. let dvacátého století.

WORKSHOP PERFORMANCE ART / kurátor: Johannes Deimling (DE) / Umělec BBB Johannes Deimling vedl speciální workshop performance art, který předvádí v řadě měst po celém světě. Výsledky workshopu byly představeny 9.10. v rámci večeru performancí.

TINA B. MEETS MINI ROOF ART / kurátorka: TINA B. / Na pěší zóně Ovocného trhu připravila letos TINA B. speciální umělecký projekt TINA B. MEETS MINI ROOF ART. Sedm tvůrců umělecky ztvárnilo střechy vozu MINI Cooper. Část výtěžku z prodeje těchto uměleckých děl bude věnována Evropskému výtvarnému centru pro postižené děti Sněženka. (Ovocný trh, 11.-25.10.)

TINA B. ON THE ROAD / kurátorka: TINA B. / Na svých cestách za uměním do zahraničí se organizátoři a kurátoři festivalu TINA B. setkávají s množstvím uměleckých osobností. Ty, kteří je svou tvorbou zaujmou nejvíce, se snaží ukázat i pražskému výtvarnému světu v rámci samotného festivalu v sekci TINA B. ON THE ROAD. (galerie Vernon City, 8.-25. 10.)

  • Ivan Navarro / The Missing Monument for Washington zdroj: www.tina-b.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116684.jpg
  • Christoph Draeger / Hippie Movie zdroj: www.tina-b.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116683.jpg
  • Jiří Kovanda / Václavské náměstí 1976 autor: Jiří Kovanda, zdroj: www.tina-b.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116720.jpg
  • Federico Solmi / King Kong And The End Of The World zdroj: www.tina-b.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116682.jpg