Federál 4 + 4 dny v pohybu

Praha - Výstava v budově bývalého Federálního shromáždění, jejíž autorka Aneta Mona Chisa nainstalovala do foyer staré televizní obrazovky s videoprojekcemi umělců reflektujícími dobu před rokem 1989 i její pozůstatky v jednání a myšlení lidí, a popová opera Balada o Ricky a Ronnym belgické společnosti Needcompany zahájily mezinárodní divadelní festival 4 + 4 dny v pohybu. Hlavním cílem přehlídky je stírání hranic mezi žánry: do 16. října se diváci dočkají tanečních vystoupení, performancí, ale také konference a procházek s předními osobnostmi české kulturní sféry. Centrem letošního ročníku je právě budova bývalého Federálního shromáždění, která od letošního roku patří Národnímu muzeu.

Festival 4 + 4 dny v pohybu návštěvníkům vždy vedle tanečního a pohybového divadla představuje i málo známé prostory hlavního města. Vzhledem k budově Federálního shromáždění se velká část programu bude zabývat moderní architekturou a postavou autora její dnešní podoby, kontroverzním architektem Karlem Pragerem.

Kdo byl Karel Prager?

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

„Dostal jsem se k němu před 6nebo 7 lety, kdy vrcholila moje nenávist k této architektuře; potřeboval jsem se s ním vyrovnat,“ říká hudebník Vladimir 518 o Pragerovi (1923-2001), jedné z nejvýznamnějších postav československé architektury druhé poloviny 20. století, mj. autoru Nové scény Národního divadla. „Hovořilo se o něm jako o 'kovaném komunistovi', ale já jsem například zjistil, že měl zakázáno publikovat,“ pokračuje Vladimir 518. Osobnosti a tvorbě Pragera bude věnována diskuse s odborníky a také projekt SPAM - Karel Gott Prager: Vladimir 518, Ondřej Anděra a David Vrbík připravili „něco mezi koncertem a informační kompozicí“.

Láska, křehkost, intimita

Letošní ročník se podle jeho ředitele Pavla Štorka více než ty dřívější vydal ve výběru hostů za hranice Evropy. Společné velké části programu jsou podle Štorka intimita, křehkost, autentické emoce, láska, důvěrná lidská setkání i pocit osamělosti. Pořadatelé upozorňují na světově uznávanou izraelskou choreografku Yasmmen Godderovou, která vystoupí v Divadle Archa, polský Teatr Cinema, jenž mixuje prostředky pantomimy, muzikálu, tance i divadla, či na intimní pohled do zákulisí ženského přátelství v podání dvou afrických tanečnic.

Po budově Federálního shromáždění a jejím okolí budou zájemce provázet architekt David Vávra, historik umění Jiří T. Kotalík, geolog a myslitel Václav Cílek a další čtyři odborníci. Na schodišti Federálního shromáždění se poslední den festivalu odehraje performance Jána Mančušky Neviditelný - Hraní v sekvencích.

  • SPAM Karel Gott Prager autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116799.jpg
  • Yasmeen Godder zdroj: 4 + 4 dny v pohybu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1168/116795.jpg