Zvuky a dozvuky polské předehry k sametové revoluci

Praha - Jako připomínka Festivalu nezávislé československé kultury, který se konal ve dnech 3. až 5. listopadu 1989 v polské Vratislavi, se dnes v divadle Archa uskuteční koncert s názvem Zvuky a dozvuky Solidarity. Vystoupí legendy českého a polského undergroundu 80. let, dynamický folk-punkový polsko-ukrajinský hudební projekt Voo Voo a Hajdamaky, dále zazní písně Karla Kryla v polštině a Jacka Kaczmarského v češtině. Tehdejší akce byla dovršením dlouholeté spolupráce polské protikomunistické opozice a českého disentu v rámci Polsko-československé solidarity.

„Pro mne to byl tehdy životní zážitek. Byli jsme mladí a velmi emotivně jsme v té vypjaté době reagovali. Pro mnoho mých známých to byla první možnost poslechnout si Kryla, Hutku a Třešňáka na živo. Myslím si, že solidarita, která se v těch dnech vytvořila, nás hodně spojila,“ vzpomíná v rozhovoru pro ČT24 Krystyna Krauze, zástupkyně ředitele Polského institutu v Praze.

„Další události byly pro všechny překvapením, přestože jsme všichni našim českým přátelům říkali, že ke změně v Československu velmi brzy dojde. U nás jsme už měli po prvních svobodných volbách, měli jsme už částečně demokratický parlament, ale Češi byli v té době hodně skeptičtí. No a pak, když jsme za dva týdny šli všichni z Albertova na Národní třídu, tak mnoho lidí mělo placku s logem našeho festivalu z Vratislavi,“ doplnila vzpomínky paní Krauze.

Pořadatelé chtějí dnešní koncert věnovat především mladým lidem, zároveň je ale příležitostí k setkání pamětníků událostí před 20 lety. Mnoho lidí v rámci koncertu zaslalo své osobní vzpomínky na chvíle před sametovou revolucí. Kromě zmíněných na koncertě vystoupí polská písničkářka Antonina Krzysztoń, která se zasloužila o propagaci Krylových písní v Polsku, zazpívá i Vladimír Merta, jenž se na vratislavský festival nedostal, neboť ho celníci zadrželi na hranicích.

Už je to tady

Dvacáté výročí sametové revoluce připomene v následujících dvou týdnech v České republice řada hudebních projektů klasické, populární i nadžánrové tvorby. V Praze budou lidé moci přímo 17. listopadu zavítat například na ojedinělý koncert pořádaný na Národní třídě nebo na světovou premiéru programu s hudebně-scénickým provedením symfonické hudby do Obecního domu.

V Kulturním centru Vltavská se 13. listopadu uskuteční Koncert proti totalitě, který upozorní také na vzrůstající počet projevů extremismu. Mimořádný koncert s názvem Už je to tady pořádá 14. listopadu exprezident Václav Havel v mezinárodním duchovním centru Pražská křižovatka.

  • Plakát k akci zdroj: Polský institut http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1212/121196.jpg
  • Karel Kryl zdroj: www.ireport.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/363/36283.jpg