Britové zjistí, že Berlínskou zeď má na svědomí obří pánské přirození

Londýn – Prostřednictvím Českého centra se v Londýně představí Pražské komorní divadlo, které ve světové premiéře uvede divadelní adaptaci německého autora Thomase Brussiga Hrdinové jako my. V režii Kamily Polívkové v inscenaci hrají Jiří Štrébl a Tereza Hofová. Hrát se bude v češtině a představení budou provázet anglické titulky. Hra je hodně založena na pohyblivých obrazech a dobových fotografiích. Thomas Brussig zpracovává příběh ambiciózního příslušníka Státní bezpečnosti Klause Uhltzschte, který je frustrovaný tím, že nemá holku, a stane se proto agentem Stasi. Kniha končí grandiózním finále, pádem Berlínské zdi, kterou zboří svým zbytnělým přirozením.

„Na začátku roku 2009 jsme hledali projekt, který nám pomůže oslovit britské publikum a zprostředkovat mu zkušenost, která provázela sametovou revoluci, pád Berlínské zdi a všechny následující změny ve střední a východní Evropě. Hrdinové jako my naše zadání splňovali a zároveň se nám s tím podařilo do Británie poprvé přivézt Pražské komorní divadlo, které se šesti cenami Alfréda Radoka patří ke špičkovým českým souborům,“ uvedl v telefonátu z Londýna pro ČT24 ředitel Českého centra Ladislav Pflimpfl. 

Česká premiéra hry Hrdinové jako my proběhne následně v Divadle Komedie 27. listopadu.

Ladislav Pflimpfl telefonuje z Londýna (zdroj: ČT24)

Thomas Brussig:

„Jak mohla tahle společnost existovat celá desetiletí, když všichni tvrdí, že byli nespokojení? Všichni byli proti, a přesto byli zapojení, všichni spolupracovali, ustrašeně, zaslepeně nebo prostě jen pitomě. Chci to vědět přesně, protože si myslím, že všechny moderní společnosti mají toto dilema. Dokud se miliony neschopných budižkničemů nepostaví své budižkničemovosti, zůstanou budižkničemy.“

 KAMILA POLÍVKOVÁ

Narodila se v Brně. Po ukončení Střední průmyslové školy textilní v Brně – obor návrhářství a modelářství oděvů - studovala v letech 1998–2004 scénografii na Janáčkově akademii múzických umění. Od roku 1993 do roku 1996 pracovala pro brněnské výtvarné studio Veselý Design, 1996–98 působila jako kostýmní výtvarnice v Divadle v 7 a půl v Brně. Poté vytvořila kostýmní výpravy a scénografie k více než 60 inscenacím v divadlech jako Husa na provázku v Brně. V roce 2008 prezentovala svoji tvorbu na výstavě Proměny – Divadelní výtvarnice na přelomu tisíciletí pořádané Českou organizací scénografů, divadelních architektů a techniků (ČOSDAT) ve spolupráci s Institutem umění Divadelního ústavu ČR a Galerií kritiků v Praze. Po prvním inscenačním projektu Květy skořicovníku (podle textů čínské básnířky Li Čching-čao uvedeno ve spolupráci s Matějem T. Růžičkou v Divadle v 7 a půl Brno) následuje na počátku divadelní sezony 2009/2010 její režijní debut v Pražském komorním divadle, vlastní dramatizace románu Thomase Brussiga Hrdinové jako my.

  • Hrdinové jako my zdroj: Nakladatelství Labyrint http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1230/122997.jpg
  • Kamila Polívková zdroj: Divadlo Komedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1257/125638.jpg