SGalerie nabízí vždy něco nového, ale vždy i něco známého

Praha – V pražské čtvrti Veleslavín již několik let existuje skromná, leč osobitá SGalerie, která převážně vystavuje díla tří žen výtvarnic, Pavly Soukupové, Kamily Najbrtové a Ivany Šrámkové. Jejich poslední společná výstava nese název Noční let. Všechny tři autorky vystavují práce, které vznikly v posledních měsících. Zatímco Pavla Soukupová se věnuje kresbě, grafice a autorskému šperku, Kamila Najbrtová se vyjadřuje v současnosti volnou malbou a knižní grafikou, Ivana Šrámková vytváří skleněné plastiky z taveného skla.

„Název výstavy jsme zvolily pro atmosféru nočního letu, pohled na reflexy zlatých stužek řek, kontrast černé a zlaté, motivy motýlů a přátel kolem ohýnku,“ prozrazuje Pavla Soukupová, jejíž medvídci koukající do ohně by mohli být ústředním obrazem něžné expozice.

Průzračné obrazy Kamily Najbrtové v sobě obsahují dráždivé napětí mezi běžnou realitou a jejím výtvarným zpracováním. Pastelové barvy a matná malba mají tendenci i té nejobyčejnější věci vtisknout tajemství a v některých momentech i dodat jistý nadhled s mírnou dávkou humoru.

Skleněné plastiky Ivany Šrámkové se vyznačují jemnou modelací, na níž jsou patrné doteky autorčiných prstů. Záměrná jednoduchost a jakoby nedodělanost upřednostňují tvůrčí proces před dokonalostí konečného výsledku. Křehké průsvity skrze plastiky přinášejí nečekaný zážitek práce s materiálem. Část kolekce již odletěla na výstavu do Heller Gallery  v New Yorku.

  • Kamila Najbrtová / Podprsenka zdroj: SGalerie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1268/126765.jpg
  • Ivana Šrámková / Modrý pták zdroj: SGalerie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1265/126406.jpg
  • Ivana Šrámková / Maska zdroj: SGalerie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1265/126407.jpg