Jeden svět on-line: Obnova Afghánistánu

Praha - Beseda s vedoucím civilní části Provinčního rekonstrukčního týmu ČR Václavem Pechou, Taherem Roshanem z Rádia Svobodná Evropa a vedoucím humanitární sekce společnosti Člověk v tísni Markem Štysem doprovodila projekci filmu Policejní stanice Zhari, který byl dnes na programu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Besedu moderovanou novinářkou Karlou Štěpánkovou živě přenášel web ČT24. Záznam je k dispozici v archivu iVysílání ČT nebo v tomto článku. V následujících dnech nabídne web ČT24 i další besedy on-line.

Jihokorejský filmový štáb strávil na afghánské policejní stanici Zhari v oblasti Kandahár, místě neustále vystaveném útokům Tálibánu, dva roky. Bombové útoky, těžká zranění či smrt jsou zde na denním pořádku, kvůli chudobě je ale pro většinu členů policejního sboru i minimální mzda dostatečnou motivací riskovat život v boji s fundamentalistickým hnutím. Kromě portrétů jednotlivých členů policejního sboru, kteří se často rekrutují z převaděčů či bývalých bojovníků Tálibánu, snímek zachycuje také bezvýchodnou situaci okolních vesničanů.

Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začal 10. března a nabídne 101 snímků z více než 30 zemí - nejprve v Praze, poté se přehlídka přesune do 29 měst po celé České republice. Česká televize jako hlavní mediální partner při příležitosti 12. ročníku festivalu připravila internetový speciál, na němž zájemci kromě informací o festivalu naleznou volně ke zhlédnutí deset divácky úspěšných snímků z předešlých ročníků.

Jeden svět 2010 - Obnova Afghánistánu (zdroj: ČT24)
Jeden svět 2010
Zdroj: Člověk v tísni