Danny Smiřický má v patách rytmus i StB

Praha – Jedna z nejoblíbenějších literárních postav Danny Smiřický, slavné alter ego Josefa Škvoreckého, se opět vrací na obrazovky České televize. Film Rytmus v patách, který vznikl na motivy Škvoreckého povídkové knihy v režii Andrey Sedláčkové, uvede ČT1 dnes ve 20:00. Příběh se odehrává na počátku padesátých let. Obdivovatel jazzu a krásných dívek Danny Smiřický se zamiluje do domnělé špiónky, malé pražské Mataháry, a StB začíná systematicky zatýkat odpůrce režimu.

Původní příběh je odrazem skutečných událostí. O nich napsal Škvorecký Povídky tenorsaxofonisty, které v 90. letech zpracoval do scénáře televizního filmu Malá pražská Matahára. Text skončil v šuplíku, ale pak se Škvorecký seznámil s Andreou Sedláčkovou, která scénář přepracovala a natočila podle něho film Rytmus v patách.

Když ji slavný spisovatel oslovil s nabídkou, neváhala ani na okamžik. „Byla jsem úplně zhypnotizovaná. Řekla jsem, že samozřejmě, že jakýkoli scénář… Já si pana Škvoreckého velmi vážím,“ říká Sedláčková. Do role Dannyho obsadila Vojtěcha Dyka, „Mataháru“ Geraldinku si zahrála Marika Šoposká.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

S filmovým zpracováním svého příběhu je Škvorecký spokojený. „Andrea Sedláčková pochopila atmosféru doby a můj přístup k ní tak dokonale, že když se na film dívám, doslova to všechno prožívám znova, jak jsem to tenkrát prožíval ve skutečnosti,“ prohlásil. 

Povídky tenorsaxofonisty psal Škvorecký na začátku 50. let. „Byla to nejhorší doba mého života. Neodvážil jsem se je propašovat na Západ, navíc poslední povídka bylo ryzí zaštítění pro případ, že by rukopis padl do rukou StB. Padl pouze do rukou jedné dámě, a místo trampot politických měl jsem jiné, horší,“ vzpomíná spisovatel.

Rytmus v patách se může pochlubit originální hudbou světoznámého jazzmana Emila Viklického. Hudbu k filmu i filmové ukázky je možné přehrát v programu ČT.

Po Smyčce, která byla natočena podle novely Pavla Kohouta, nebo po Archivu je Rytmus v patách dalším původním snímkem, kterým se Česká televize vrací ke komunistické minulosti. „Připomenout naše historické souvislosti je určitá strategie, protože žádná jiná televize tato témata nezpracovává,“ vysvětlil šéfproducent centra dramatické tvorby ČT Jaroslav Kučera.

  • Rytmus v patách zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149764.jpg
  • Rytmus v patách zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149762.jpg
  • Rytmus v patách zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1498/149763.jpg