Jitka Molavcová - hospodyně Melicharová

Praha - Jako doplněk brala podle svých slov Jitka Molavcová vždy svůj zpěv - od malička chtěla být herečkou a již 40 let je oporou pražského Divadla Semafor. Spolu se zakladatelem divadla Jiřím Suchým baví diváky - často v roli Suchého oddané hospodyně Žofie Melicharové - nadčasovým humorem a nestárnoucími melodiemi. Začala ale právě se zpěvem, v roce 1970 zvítězila v celostátní pěvecké soutěži Talent '70. V roce 1997 získala Thálii za titulní roli v muzikále Hello, Dolly! Jitka Molavcová se narodila 17. března 1950.

Vystudovala střední grafickou školu, v Divadle Semafor se poprvé objevila v roce 1970, hrála v několika filmech, ovládá hru na více než desítku hudebních nástrojů od saxofonu po středověký trumšajt a píše knihy pro děti, například Pohádky a písničky pro šikovné děti (1993) či Pohádky z pastelky (1996).

V sedmdesátých letech vydávala Jitka Molavcová jeden singl za druhým a na svém kontě má několik gramofonových alb a CD - zpěvačka s mírně zastřeným dívčím sopránem se poté prosadila třeba hity Dám ti růži, Tak hádej nebo Hej, Tóny. Zároveň odstartovala svoji divadelní kariéru, když se v roce 1970 na základě úspěšného konkurzu stala členkou legendárního Semaforu, kde působí dodnes. Jiří Suchý jí poprvé nabídl angažmá ve scénické koláži Ten pes je Váš? (1970), následovaly výrazné postavy v inscenacích Kytice (první komická role Dorničky, 1972), Zuzana v lázni (1972), Elektrická puma (1974) či Smutek bláznivých panen (1977). Vážnější role se zhostila v Suchého hře Dr. Johann Faust (1982).

Jako Žofie Melicharová, oddaná hospodyně pana Jonáše, se poprvé představila ve hře Jonáš, dejme tomu v úterý (1985), v níž Suchý oživil postavu kabaretiéra, kterou s Jiřím Šlitrem stvořili v 60. letech. Spoluprací Suchého a Molavcové se pak zrodila nová komická dvojice, jež si získala nadšené fanoušky. Divadelní inscenace s duem Jonáš a Melicharová se dočkala více než třech stovek repríz a režisér Vladimír Sís natočil její filmovou verzi. V 90. letech zářila Molavcová například v semaforských hrách Víkend s Krausovou či Mé srdce je Zimmer frei.

Herečka však sklízí úspěchy i na dalších divadelních scénách. Za titulní roli v muzikálu Hello, Dolly! v pražském Hudebním divadle Karlín získala v roce 1997 prestižní cenu Thálie. Zahrála si i v tamní inscenaci Zvonokosy. V roce 2008 spolu s Jiřím Suchým hostovala v Národním divadle v jazzové opeře Dobře placená procházka režírované Milošem Formanem. S Alfrédem Strejčkem nastudovala středověké drama Oráč a smrt, vystupovala v recitačních pořadech v pražské Viole, účinkuje v dalších hudebně literárních projektech.

Molavcovou, jež si vysloužila i označení „klaun v sukních“ nenechala zahálet ani televize, kde často vystupovala zejména v pořadech určených dětskému publiku (Malý televizní kabaret, Studio kamarád). Pro televizi namluvila třeba večerníček Káťa a Škubánek, objevuje se v mnoha televizních pohádkách. Diváci ji znají i z komediálního sci-fi seriálu Návštěvníci. Našel si ji i svět filmu - zahrála si například ve filmovém muzikálu Hvězda padá vzhůru nebo ve snímcích Lidé z metra, Žena pro tři muže či v hudebním filmu Magda, její ztráty a nálezy.