Do roku 2015 nezmění krumlovská točna místo ani podobu

Praha - Ministr kultury Václav Riedlbauch dnes jednal s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, primátorem Českých Budějovic Jurajem Thomou a českokrumlovským starostou Jiřím Jedličkou o osudu otáčivého hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě. Zástupci kraje a ministerstva se dohodli, že točna zůstává v Českém Krumlově do roku 2015 v současné podobě. I poté by se měla v zámecké zahradě točit, o její podobě se bude dále jednat. Zítra by měla být podepsána nájemní smlouva, kterou ministr před časem vyjednal s památkáři.

Pětiletá smlouva sice znamená jistotu pro soubory a navíc umožní nalákat do zahrady přední světové umělce, avšak další osud českokrumlovské točny je nejistý. „Nikdo z nás dnes neví, co bude po roce 2015,“ prohlásil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták i tak neskrývá radost. Prodloužení smlouvy minimálně o pět let požadovali zástupci dvou měst a kraje. V lednu proto sepsali tzv. tříkrálovou deklaraci. Odmítli stěhování točny i půl miliardy korun na výstavbu nového divadla.

Osud točny byly dnes tématem schůzky ministra s jihočeským hejtmanem, primátorem Českých Budějovic a českokrumlovským starostou. Všichni se shodli na tom, že minimálně do roku 2015 by točna v zahradách fungovat. Namísto tří variant řešení jsou po dnešku ve hře dvě - rekonstrukce stávajícího objektu, nebo vybudování nového, přijatelného i pro památkáře s vytvořením centra exteriérového divadla

Spory o otáčivé hlediště už trvají patnáct let. Odstranit ho chtějí památkáři i Výbor světového dědictví UNESCO. Pod peticí za jjeho zachování je ale už sto padesát tisíc podpisů. Jihočeši odmítají přemístění točny i vybudování nového divadla.

Společnou řeč chtějí najít

„Náš poslední postoj je zachovat točnu na místě, kde se nachází, ale nahradit ji modernější konstrukcí, která by lépe respektovala hodnoty, pro které byla zámecká zahrada v Českém Krumlově prohlášena za národní kulturní památku,“ nastínil další možné řešení Zdeněk Novák z ministerstva kultury před dnešním jednáním. Ministerstvo podle jeho slov vychází z řešení v podobných evropských zahradách, jakou je například Versailles. „Zpravidla v nich budují na sezonu konstrukce, které umožňují pojmout diváky na kulturní představení,“ vysvětlil Novák.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola variantu zachování točny v Krumlově vítá, budování sezonní konstrukce je podle jeho názoru ale ekonomicky scestné. „Na nové konstrukci by mohly participovat strukturální fondy Evropské unie,“ navrhuje způsob financování Novák. „Nicméně proces přípravy konkrétního řešení se v Krumlově zadrhl čili tahle šance je už podle mého soudu promarněna,“ dodává ale.

Zimola věří, že všechny strany najdou na při dalším jednání společnou řeč. „Nejen my, jihočeští politici, ale i lidé, kteří se podepisují pod petici, nemají vůbec nic proti tomu, abychom společně hledali cesty k přátelštějšímu, konstrukčnímu řešení ve vztahu ke krumlovské zahradě,“ domnívá se hejtman.