Bulharský film kyne odevšad

Praha – Nejnovější a kvalitní kinematografii představí filmovým divákům čtyřdenní přehlídka Dny bulharského filmu. Festival pořádá letos podruhé Bulharský kulturní institut, kde se budou od 24. do 27. března některé snímky také promítat. Část projekcí hostí pražské kino Lucerna. Přehlídku bulharské kinematografie zahájí snímek režiséra Stefana Komandareva Svět je veliký a záchrana kyne odevšad.

Zahajovací snímek vypráví o Alexovi, který po tragické smrti rodičů začne hledat cestu k vlastní minulosti. Na ní ho doprovází svérázný dědeček Vasil, kterého hraje Miki Manojlović, známý z filmů Kusturici nebo Paskaljeviće. Dny bulharského filmu nejsou ale nijak žánrově ohraničeny. Do programu jsou zahrnuty jak filmy hrané, tak i dokumentární, krátké, animované a experimentální.

Kromě promítání přichystali organizátoři pro návštěvníky také doprovodný program, který seznámí se současným bulharským filmem i jeho dějinami. Připravena jsou setkání i workshop s režiséry, koncert Bulharské filmové hity představí bulharskou filmovou hudbu. Ve foyer kina Lucerna bude otevřena první část výstavy Bulharský filmový plakát.

Více informací o programu na stránkách Bulharského kulturního institutu.