Pritzkerova cena pro architekty „světla, průhlednosti a otevřenosti“

Los Angeles  - Nejprestižnější světové ocenění v oblasti architektury, Pritzkerovu cenu, získali letos japonští architekti Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa. 54letá Sejima a o deset let mladší Nishizawa společně pracují ve studiu SANAA, které založili v roce 1995. Oba „jako málokdo jiný zkoumají fenomenální vlastnosti prostoru, lehkosti, transparentnosti a materiálnosti“, zdůvodnila výběr letošních laureátů porota.

Sejima a Nishizawa jsou oceňováni jako tvůrci éterických, jakoby snových prostorů muzeí, univerzitních budov a butiků předních módních firem v Japonsku, Spojených státech a Evropě.

V portfoliu má SANAA špičkové projekty, jako Muzeum moderního umění 21. století (21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa), Skleněný pavilon v Muzeu umění v Toledu (Toledo Museum of Art) a Nové muzeum (New Museum) v New Yorku. První stavbou, kterou SANAA postavila v Evropě, byla Škola managementu a designu v německém Zollverein. Stavba byla dokončena v létě 2006.

Newyorské New Museum o oceněných japonských architektech napsalo: SANAA se jako často zmiňovaní praví mistři architektury vyhýbá jednotnému stylu, podstatné jsou pro něj kvality jako světlo, průhlednost a otevřenost. Projekty SANAA jsou zářivé, zdánlivě jednoduché, sofistikované v celkové péči o detail a proměnlivé v nehierarchizovaném prostoru. Jeho nápadité užití venkovních fasád jako propustných membrán vytváří křehké, ale provokativní vztahy mezi interiérem a exteriérem, osobním a společným a sférou veřejné a soukromé zkušenosti. Jeho složité užití variací, nepravidelnosti a mimostřednosti vyzdvihuje vazby architektonických prvků, nikoliv jako skromných entit podél jediné osy, ale v jejich vzájemném vztahu.

Pritzkerovu cenu, nazývanou „Nobelem architektury“, založili v roce 1979 americký podnikatel Jay Pritzker a jeho žena Cindy. Mezi jejími nositeli jsou například Brazilec Oscar Niemeyer, Američan Ieoh Ming Pei, Brit Norman Foster nebo Francouz Jean Nouvel. Laureát dostává medaili a 100 tisíc dolarů.