Představení Zdař Bůh! se vrátí na Důl Michal

Ostrava - Pětkrát za sebou: 14., 15., 16., 17. a 18. 4. 2010 v prostorách národní kulturní památky Důl Michal v Michálkovicích se opět rozehraje část ojedinělého projektu Cesty energie, originální představení Zdař Bůh! Text představení napsal dramatik Miroslav Bambušek přímo pro prostor Národní kulturní památky Důl Michal, přičemž tvůrci divadelního představení maximálně využívají jedinečné prostory bývalého dolu. Jednou z významných idejí tohoto představení je fenomén lidské oběti související se zvyšováním těžby uhlí na úkor bezpečnosti samotných horníků. Premiéra proběhla na podzim loňského roku a setkala se s velkým ohlasem jak široké veřejnosti, tak i divadelní kritiky. Začátky představení vždy ve 20 hodin.

CESTY ENERGIE 2009 - 2011 je unikátní umělecký projekt o překvapivých příbězích lidí, jejichž životy jsou nebo donedávna byly úzce spojeny nejenom s konzumací energie, ale také s akvizicí či zpracováním předních zdrojů nutných pro její tvorbu: uhlí, uran, voda a ropa. Tvůrci plánují, že každé z těch neobyčejných divadelních představení se bude odehrávat v technické památce nebo jiném nedivadelním prostoru, který s tématy inscenací přímo souvisí: v prostorách dolů, hutí, vodních děl nebo ropných vrtů. Projekt je celorepublikový.

Celý cyklus zahájil v cechovně památky Dolu Michal v Ostravě jednorázový scénický dokument, ostře sledovaný médii, s názvem Monstrproces s devíti báňskými inženýry z OKR. Po úspěchu tohoto hereckého čtení pramenných materiálů o dobývání uhlí, pokračuje inscenací Zdař bůh! o hornících a důlní katastrofě, prezentované v úžasných, monumentálních prostorách strojovny Dolu Michal. Intenzivně se dále pracuje na dramaturgii a textech nových představení z dějin lidí kolem vodních děl a elektráren (na jaro 2010), kolem uranu (podzim 2010), a ropy (mezinárodní koprodukce v 2011).

Na všech částech projektů pracují přední osobnosti české umělecké scény, např. hudební skladatel Vladimír Franz, významná výtvarnice Zuzana Krejzková, herec Norbert Lichý nebo dramatička a dramaturgyně Narodního divadla Iva Volanková-Klestilová.

Občanské sdružení Mezery zvolilo čtyři lokality, kde se energie v ČR tvoří a vyrábí nebo tvořila a vyráběla. Jednotlivá představení vznikají na základě pečlivého studia místních historických pramenů i výpovědí pamětníků. Projekt Cesty energie 2009-2012 má být expozicí potřeb dobývání a užívání energie, stejně jako potřeb rozvoje průmyslu, v komplexních konturách se všemi „pro a proti“.



ZDAŘ BŮH! - Učinkují JANUSZ KLIMSZA, TOMÁŠ DASTLÍK, PŘEMYSL BUREŠ, TOMÁŠ BAMBUŠEK, DAVID CZESANY, PASI MÄKELÄ A JAN LEPŠÍK,
Dramatik MIROSLAV BAMBUŠEK, Režie MIROSLAV BAMBUŠEK a EWAN MCLAREN, Výprava ZUZANA KREJZKOVÁ, Hudba VLADIMÍR FRANZ.