Recenze: Muži, kozy, armáda, LSD aneb Co to je!?

Když producent Paul Lister obdržel první dvě kapitoly knihy The Men Who Stare at Goats od agenta Jona Ronsona, přišly mu neodolatelné. Vzápětí při dalším čtení odhalil ústřední myšlenku celého filmu, která se dala nejlépe popsat otázkou: Co to je? Je tomu skutečně tak. Při sledování filmu divákovi tato otázka zcela jistě několikrát vytane na mysli. Absurdní komedie je o to absurdnější, že je založena na skutečnosti. Film Muži, co zírají na kozy byl inspirován bestsellerem stejného názvu Jona Ronsona o překvapujícím a často směšném výzkumu vlád, který má využít paranormálních schopností ke zničení nepřítele.

Pochopitelně, že od dob Kafkova Zámku nebo Hellerovy Hlavy XXII nás absurdnosti vznikající z řádu nepřekvapí, ovšem vyznění filmu režiséra Granta Heslova je poněkud jiné než ve jmenovaných dílech. Důležitou roli zde totiž hraje fakt, že hlavní postavy nejsou v příběhu pouhými oběťmi mašinérie. Jsou aktivní ve svém hippiesáckém postoji, který hýbá dějem a celé vyprávění prokresluje naivní lidskostí, kterou máme tendenci přijmout a fandit jí.

Zajímavostí, která by mohla ovlivnit diváky bizarní podívané, je tvrzení tvůrců, že ty největší blbosti, nad kterými se jen udiveně kroutí hlavou, jsou pravdivé. „Co jsem doplnil, byly všední věci, které byly nezbytné, aby příběh držel pohromadě. Lidé si myslí, že jsme doplnili ty voloviny a bláznivé věci, ale to je vše podle pravdy. Ta část příběhu, jako například snaha projít zdí nebo zabít křečka pohledem, je vzata z různých experimentů, které se zkoušely v armádě nebo CIA během 60., 70. a 80. let. Některé z těch nejbláznivějších scének ve filmu jsme převzali slovo od slova z rozhovorů, které Jon dělal,“ upozornil autor scénáře Peter Straughan.

Základem filmu je vyprávění reportéra Boba Wiltona (Ewan McGregor), jež se na zmařené manželství pokouší zapomenout ve válkou zmítaném Iráku. Prostřednictvím Lyna Cassadyho (George Clooney) se začne seznamovat s metodami tajného křídla americké armády nazvaného „Armáda Nové země“. Tato armádní sekce má za úkol změnit styl, jakým byly dosud války vedeny. Regiment „válečných bojovníků“, vedený Billem Djangoem (Jeff Bridges) s duší odrostlého hippiesáka, se učí jedinečné psychické dovednosti, která by jim umožnila číst nepřítelovy myšlenky, projít zdí, a dokonce zabít kozu jednoduše tím, že na ni budou zírat.

Snímek postavený na absurdních situacích absurdně nevytěžil svůj největší plus z nich, ale z dokonalého a hlavně jemného herectví všech představitelů hlavní čtveřice postav. Natěšeného diváka, který už má za sebou Big Lebowskiho či další filmy bratrů Coenů, však může celkový výsledek trochu zklamat. Není to totiž až taková „řachanda“, jak by se dalo očekávat. Vrcholně absurdní fakta zpracovává režisér prostředky jemnými, které by mohly vyznívat i jako znak jeho nezkušenosti.

Snímku by se dal vyčíst pomalý spád, který ještě zpomalují nepřetržité retrospektivy. Celý film je vyprávěn ve stejném rytmu a stejné náladě. Nicméně veškeré nedostatky jsou vyváženy výbornými hereckými výkony a inteligentním, byť skoro nenápadným humorem, což by mohlo posloužit k tomu, aby divák na film s odchodem z kina nezapomněl, ba naopak, celkový vjem si ve své mysli znovu a znovu přehrával a vychutnával. Neboť jak praví Jeff Bridges, jedna z hlavních hvězd snímku: „Film je zároveň legrační, děsivý, vážný, roztomilý. Je to prostě škála emocí.“   

A další z hvězd, Kevin Spacey, dodává: „Myslím, že publikum se má na co těšit. Není způsob, který film popíše přesně. Překvapivě je nakonec film i vcelku dojemný. Část mého já skutečně chtěla věřit tomu, že je možné mít armádu, která bude bojovat beze zbraní. A kdo ví, třeba tam někde venku je pořád část Armády Nové země….“ Nelze s ním než souhlasit.

  • Muži, co zírají na kozy zdroj: Spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154798.jpg
  • Muži, co zírají na kozy - George Clooney, Kevin Spacey zdroj: Spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154796.jpg
  • Muži, co zírají na kozy - George Clooney, Ewan McGregor zdroj: Spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154793.jpg
  • Muži, co zírají na kozy - Jeff Bridges zdroj: Spi-film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1548/154791.jpg