Pojď do salonku, řekl pavouk mouše aneb 5x Agatha Christie

Praha – Dobrých detektivek není nikdy dost, a proto Česká televize nabídne od 4. dubna divákům pět nedělních večerů s novými filmy podle románů nekorunované královny detektivek Agathy Christie. Detektivní filmovou řadu uvede film Nultá hodina dnes ve 21:25 na ČT1, následovat budou premiérově vysílané čtyři epizody z cyklu Vraždy podle Agathy Christie.

Děj detektivního románu Agathy Christie Nultá hodina převedli francouzští tvůrci do současnosti. Ústřední postavou je inspektor Bataille, který vyšetřuje vraždy v jednom domě u moře. Jako hosté paní Tréssilian se tu sešli lidé, kteří jsou svázáni společnou minulostí, současností i budoucností.

„To, co je zajímavé na zločinu, není jeho vyřešení, ale příprava,“ zazní v této filmové detektivce. „Vražda je logické vyústění celé řady nejrůznějších dějů, které nezbytně přivedly dané osoby v danou dobu na dané místo. A v danou chvíli poklice odletí a nadejde hodina zločinu - Nultá hodina. Všichni zúčastnění se dostanou do nulté hodiny.“

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Po Nulté hodině budou na nedělních obrazovkách následovat čtyři epizody z francouzsko-švýcarského cyklu Vraždy podle Agathy Christie: Enyky benyky, Vraždy podle abecedy, Jedovaté pero a Dům na úskalí.

Když francouzští tvůrci volně zpracovali jednu z detektivek A. Christie a natočili minisérii Malé rodinné vraždy (jejíž premiéru uvedla Česká televize koncem loňského roku), zdaleka netušili, jak velký bude mít tato adaptace úspěch. Stvořili novou postavu komisaře Larosiera a jeho mladičkého pomocníka inspektora Lampiona.

Obě postavy jsou příliš sympatické a dominantní, než aby je producenti v dalších adaptacích opustili, navzdory Larosierově tragickému osudu ve zmíněné minisérii. Po mimořádném úspěchu prvních filmů ze série Vraždy podle Agathy Christie, které nyní v premiéře uvádí Česká televize, se v současné době natáčejí další čtyři příběhy.

5 VEČERŮ S AGATHOU CHRISTIE

Nultá hodina (2007). Jedno místo, jedny prázdniny a několik vražd aneb Pojď klidně do salonku, říká pavouk mouše. (4. 4. 21:25)

Enyky benyky (2008). Navenek spořádaná rodinka, uvnitř plná vražedné zášti… Příběh Enyky benyky (originální název Am stram gram je začátek francouzského rozpočítávadla), vyšel v čestině pod názvem Zkouška neviny. Vypráví příběh matky, která adoptovala pět sirotků pocházející z nižší společenské třídy, než byla ona. Ale cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. (11. 4. 21:55)

Vraždy podle abecedy(2008).Policie dostane vždy před vraždou dopis, ve  kterém je oznámeno první písmeno jména oběti, datum a přibližné místo, kde bude zločin spáchán. Dopis bývá vždy podepsán ABC, neboť jména zavražděných jdou podle abecedy…

Jedovaté pero(2009). Bylo to takové spořádané městečko, kde každý na každého něco věděl. Anonym věděl o všech všechno.

Dům na úskalí (2009). V tom domě hledali všichni, ale nalézali jen smrt.

  • Vraždy podle abecedy zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154943.jpg
  • Enyky benyky zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154944.jpg