Tanec Praha přiveze vzpomínku na Pinu Bauschovou

Praha - I letošní červen bude patřit současnému tanci - v Praze a dalších osmi městech se uskuteční 22. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha. Jeho hlavními lákadly budou belgický soubor Les Ballets C de la B, který přiveze svou poctu loni zesnulé choreografce Pině Bauschové, a britský soubor Jasmin Vardimon Company. Příznivce současného tance čeká ještě tradiční přehlídka domácí tvorby Česká taneční platforma. Od 16. do 20. dubna uvede v Praze 17 inscenací, které vznikly v uplynulém roce, mezi nimi například představení oceňovaného souboru 420people A Small Hour Ago.

„Představení Out of Context rozkrývá nitro lidské duše skrze pohyb,“ říká o díle souboru Les Ballets C de la B ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. Jedna z největších postav současného tance Pina Bauschová zemřela loni v červnu ve věku 68 let. „Rozhodl se zvýšit nároky na diváka, ale kdo se naladí na jeho strunu, nezapomene na toto představení do konce života,“ říká Kreuzmannová o režiséru a choreografovi Alainu Platelovi, který soubor v roce 1984 založil.

Druhým důležitým hostem letošního festivalu bude britský soubor Jasmin Vardimon Company. Původem izraelská choreografka Jasmin Vardimonová působí již deset let v Británii a ve své práci se spojuje hloubka víry ve výraz těla, kterou známe z řady izraelských děl, s nadšením pro nejrůznější taneční techniky a styly, jimiž je Londýn prosycen, uvedla Kreuzmannová. Představení Yesterday je retrospektivou jejího desetiletého působení v Británii.

Program doplní domácí tanečníci a soubory z Belgie, Maďarska, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Británie. Představení se kromě Prahy odehrají i v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouci, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí.

Festival má letos k dispozici od ministerstva kultury 2,5 milionu korun, což je méně než loni, od pražského magistrátu ale dostal poprvé ve své historii čtyřletý grant. Od letošního roku tak čerpá ročně 2,5 milionu, což přehlídce zaručuje jistou možnost plánovat program příštích ročníků.