Téměř 280 milionů korun pro židovské památky v Česku

Praha - Projekt revitalizace vybraných objektů dnes oficiálně začal v jičínské synagoze. Ministr kultury Václav Riedlbauch tam zástupcům Federace židovských obcí předal rozhodnutí o přidělení dotace z evropského Integrovaného operačního programu. Nositelem projektu je Federace židovských obcí v ČR, která v současné době sdružuje deset židovských obcí a další přidružené židovské organizace a spolky. Hlavním cílem projektu je vytvoření koordinované a odborně řízené prezentace židovské kultury jako jedinečného kulturního dědictví České republiky.

Proměnit by se díky dotaci měla i bývalá židovská škola v Jičíně. Z objektu, který řadu let chátral, se stane oblastní centrum židovské kultury. "Budou tady koncerty, přednášky, divadelní představení a jiné vzdělávací programy, přiblížil plány Jan Kindermann, koordinátor projektu.

Obnova čeká celkem 15 stavebně a historicky nejcennějších židovských objektů Česka. Oblastní centra se budou nacházet v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, Boskovicích, Mikulově a Krnově. „My tomu pracovně říkáme 'vracíme památky do života', to znamená, že nestačí jen objekt opravit, ale je nutné mu dát i nový smysl,“ informoval ministr kultury Václav Riedlbauch.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle údajů ministerstva se v Česku uchovalo na devět desítek synagog, které mají památkovou hodnotu. Zhruba dalších 150 budov škol, obecních domů, rabinátů či špitálů a na 350 židovských hřbitovů.

„Památky jsme vybírali podle jejich stavebně-historické hodnoty, ale i podle místa, kde památka stojí,“ upřesnil Jiří Daníček, předseda Federace židovských obcí v ČR. Karol Efraim Sidon, vrchní pražský a zemský rabín, k tomu dodal: „Je to vlastně dovršení snahy skutečně vrátit židovské památky do života. Mnoho se již udělalo, ale tohle je konkrétní závěr, o kterém jsme dlouho snili.“

Celý projekt revitalizace, který získal peníze z evropského integrovaného operačního programu, by měl být ukončen v září 2013.

Synagoga v Jičíně
Zdroj: ČT24