V Českém centru v New Yorku bude přehlídka evropských filmů

New York - V Českém centru v New Yorku se od čtvrtka bude konat sedmidenní přehlídka současných evropských filmů. Představí se na ní 17 snímků z 11 zemí a její součástí bude i diskuse o problémech distribuce zahraničních filmů ve Spojených státech. Přehlídka nese název Disappearing Act, což je anglické označení pro trik, při němž iluzionista nechá někoho zmizet.

„Jde o filmy, které byly úspěšné na různých fórech, ale v New Yorku jim nebylo dopřáno najít diváky, protože zmizely dřív, než si jich lidé všimli,“ informovala kurátorka akce Irena Kovářová.

Přehlídku, jejíž první ročník se v New Yorku uskutečnil loni v době českého předsednictví v Evropské unii, zahájí projekce českého filmu Muži v říji. Jeho režisér Robert Sedláček se promítání zúčastní a bude odpovídat na otázky diváků. Dalším českým filmem na přehlídce bude René dokumentaristky Heleny Třeštíkové.

Kromě českých filmů mohou diváci na akci, která skončí 15. dubna, zhlédnout ještě slovenské, rakouské, francouzské, rumunské, maďarské, německé, italské, španělské, slovinské a nizozemské filmy. Mezi největší lákadla přehlídky Kovářová kromě Reného řadí například slovenský dokumentární snímek Jak se vaří dějiny či rumunské drama Pescuit sportiv.

České centrum na přehlídce spolupracuje s Rakouským kulturním institutem, slovinským generálním konzulátem, slovenským generálním konzulátem, francouzským velvyslanectvím, Goethe Institutem, Maďarským kulturním centrem, Španělským kulturním institutem, Italským kulturním institutem, Rumunským kulturním institutem a za podpory organizace Holland Films.