Opera-proces Zítra se bude… vstoupí do kin

Praha - Diváci, kteří se zatím nedostali na stále vyprodané představení Zítra se bude… na komorní scénu pražského Divadla Kolowrat, budou mít možnost zhlédnout tuto operu-proces v kině. Záznam operního zpracování soudního procesu s Miladou Horákovou, političkou popravenou komunistickým režimem v červnu 1950, režíroval Jan Hřebejk. Pro libreto použili autoři inscenace Aleš Březina a Jiří Nekvasil autentické dokumenty, rozhlasové záznamy, přepisy výslechů, poznámky z přípravy procesu i zmanipulované reakce veřejnosti. Do kin se snímek nazvaný stejně jako inscenace dostane 13. května.

Komorní opera měla v Divadle Kolowrat premiéru přesně před dvěma lety. Stala se jednou z nejúspěšnějších inscenací roku 2008 u diváků i kritiky. Březina s Nekvasilem za ni získali cenu Sazky a Divadelních novin, v anketě tohoto odborného čtrnáctideníku byla vyhlášena druhou nejlepší inscenací roku. Pěvkyně Soňa Červená převzala za svůj výkon Cenu Alfréda Radoka.

Čtyřiaosmdesátiletá Červená provází inscenaci mluveným slovem a v některých pasážích také zpívá; je prokurátorem, komentátorem i Horákovou. V hudebním nastudování Marka Ivanoviče v inscenaci exceluje spolu s kontratenoristou Janem Mikuškem. Role byla psána přímo pro legendární mezzosopranistku; její matka zemřela v 50. letech za neznámých okolností ve vězení, sama pěvkyně byla nucena kvůli perzekuci odejít do exilu. 

„Mě ta opera velice nadchla. Měli jsme k dispozici tři kamery a hodinu trvající inscenaci jsme v reálném čase natočili. Výsledek nás všechny překvapil, protože jsme zjistili, že z toho můžeme sestříhat film. Projekt zaujal jednak Národní divadlo, které mu dalo zelenou, i Českou televizi,“ říká Jan Hřebejk. Na počátku byl úmysl natočit pouze několik záběrů pro film Kawasakiho růže. Kameramany byli Jan Malíř a Martin Šácha. „Myslím, že filmovým obrazem i digitálním zvukem může film zaujmout operní fanoušky, kteří původní projekt neviděli,“ dodává Hřebejk.

Zítra se bude...
Zdroj: ČT24/ČT