Kdo vystřídá Knížáka? Komise zhodnotí kandidáty na ředitele NG

Praha – Ministr resortu kultury Václav Riedlbauch chce ještě do květnových voleb najít člověka, který nahradí Milana Knížáka v čele Národní galerie v Praze. Dnes se proto schází dvanáctičlenná komise sestavená ministerstvem, aby zhodnotila projekty jednotlivých kandidátů. Do výběrového řízení se přihlásilo osm lidí, jednoho komise pro formální nedostatky vyřadila. Přestože ministerstvo nechce jména kandidátů komentovat, některé indicie napovídají, že je mezi nimi také Milan Knížák.

„Pravděpodobné to je, že se tam přihlásil, a nedivím se tomu. Je to pro něj asi otázka cti neodcházet z boje,“ odhaduje Knížákovy motivy k účasti ve výběrovém řízení vedoucí kulturní rubriky Respektu Jan Vitvar.

Jistými účastníky řízení jsou ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, jeho předchůdce Jiří Fajt a ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný. Dalšími kandidáty jsou podle Lidových novin kurátor Galerie Středočeského kraje Richard Drury, galeristka Monika Burian a kulturní pracovnice ministerstva zahraničí Vilma Anýžová.

Anýžová, která je nyní vedoucí kulturní sekce českého velvyslanectví ve Washingtonu, ale před pár dny ČTK řekla, že se do konkurzu nehlásila. „Kdyby se porota rozhodovala politicky, tak by logicky volila Marka Pokorného jako rozumný střed,“ prozradil svůj tip Vitvar.

Česká Národní galerie nemůže zůstat v malém českém rybníku

Komisi tvoří ze třetiny odborníci ze zahraničí, členy komise jsou ředitel vídeňské galerie Albertina Klaus Albrecht Schröder, ředitel muzea v Oslu Gunnar Kvaran, někdejší šéf Státních muzeí v Berlíně Peter Klaus Schuster a Lorand Hegyi, generální ředitel Muzea moderního umění v Saint- Etienne.

„Česká Národní galerie by měla být galerií národní, a nikoli nacionální. Nemůže zůstat v malém českém rybníku. Musí se pohybovat mezi institucemi světa nebo alespoň Evropy,“ domnívá se předseda komise, děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík. Evropský kontext považuje zanutný.

Stehlík zdůrazňuje, že komise vydá pouze doporučení, rozhodnutí pak bude na ministerstvu kultury. Rozhodovat má spojení osobnosti kandidáta a jeho koncepce. „Můžete mít geniální koncepci, ale té osobnosti nebudete věřit, že jí utáhne,“ říká k tomu Stehlík. Členové komise budou podle něj s každým uchazečem mluvit alespoň půl hodiny.

Národní galerie v Praze
Zdroj: ČT24