„Roztočte to s námi,“ zve Česká taneční platforma

Praha - Rekapitulací dění na současné české taneční scéně za uplynulý rok je již tradiční festival Česká taneční platforma. Jeho 16. ročník s podtitulem Roztočte to s námi začíná dnes v 16 hodin v pražském Divadle Archa novinkou dvojice VerTeDance Emigrantes. Večer pak diváci v divadle Ponec zhlédnou představení laureátky Ceny Sazky za „objev v tanci“ Lenky Bartůňkové Ryba. Festival bude pokračovat do úterý 20. dubna a nabídne na pěti pražských scénách celkem 12 představení a vedle nich venkovní programy, diskuzi se zahraničními hosty a Burzu projektů českého současného tance.

Letošní ročník má reflektovat snahu umělců o propojení různých tanečně-divadelních žánrů. Uvede například inscenaci Případy doktora Toureta, ve které herečka a mimka Anna Polívková kombinuje herectví, improvizaci, tanec, pohyb i pantomimu. Program vybírala odborná čtyřčlenná porota. „Diskuze k nové české tvorbě byly velmi zajímavé a leckdy i trochu kontroverzní, což k umění patří,“ popisuje průběh výběru děl na program festivalu ředitelka pořádajícího občanského sdružení Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.

Diváci budou mít možnost zhlédnout mimo jiné představení skupiny 420people A Small hour ago, site specific projekt Echoes taneční skupiny ME-SA publikum v synagoze na Palmovce, inscenaci Jana Komárka a skupiny NANOHACH Zločin a trest nebo představení souboru DOT504 100 Wounded Tears, který si loni odnesl ocenění kritiků na Fringe Festivalu v Edinburghu. Kompletní program zde.

Pro účinkující soubory, interprety a choreografy je festival prostorem pro setkávání a diskuzi se zahraničními a domácími odborníky: „Letos budeme ještě více akcentovat platformu jako otevřený prostor pro mezinárodní setkávání umělců a producentů, sloužící k navázání spojení mezi tvůrci a provozovateli zahraničních a regionálních divadel a festivalů, a to prostřednictvím debat i plánované burzy projektů,“ říká Kateřina Višinská. Platící návštěvníci navíc rozhodnou svým hlasováním po konci každé inscenace, stejně jako loni, kdo vyhraje Cenu diváka 2010.

Podruhé se letos v doprovodném programu objeví téma světelný design v současném tanci: již ve čtvrtek 15. dubna se uskutečnila na Nové scéně Národního divadla celodenní otevřená konference světelných designérů a techniků, hlavní program pak bude po formální, uměleckotechnické stránce hodnotit odborná porota se zahraniční účastí, která na veřejné diskuzi 20. dubna opět předá Cenu za světelný design nejlepší domácí realizaci. Doprovodný program pod vedením Institutu světelného designu má za cíl rozvinout širší oborovou debatu nad aktuálními otázkami současného dění a založit tradici setkávání domácích a zahraničních světelných designérů.