Galerie La Femme již 10 let za vším hledá ženu

Praha - Galerie La Femme slaví již desáté narozeniny. Do dnešního dne jejími prostory prošly tisíce výtvarných děl od stovek autorů - od obrazů přes grafiky až po plastiky zobrazující zejména tematiku ženy, ať už v konkrétní či abstraktní podobě. Během této doby se však sama galerie v čele s panem Miroslavem Lipinou o vznik mnohých děl sama přičinila, a nabízí tak návštěvníkům širokou paletu současného českého umění.

„Vzhledem k množství žen, které zde najdete v mnoha různých provedeních, je už na první pohled zřejmé, že mottem naší galerie je ona známá věta Cherchez la femme aneb Za vším hledej ženu. Vždyť žena, to je nikdy nekončící inspirace umělců. Stejně tolik, kolik výtvarníků svá díla v Galerii La Femme představuje, je zde i nepřeberné množství variací ztvárnění toho božsky krásného stvoření, kterým odpradávna žena je,“ upozorňuje galerista Miroslav Lipina.

Miroslav Lipina stojí také za jedinečnou koncepcí, která spřízněné výtvarníky motivuje a provokuje k práci. Od roku 2003 jsou výtvarníkům každoročně zadávány tzv. „domácí úkoly“ s cílem spodobnit ženy v různých situacích, připomenout si starší slavná díla výtvarných mistrů nebo zavzpomínat na galerii srdci blízké události. Tak se již uskutečnily výstavy domácích úkolů s leitmotivy Pocta jedné fotografii; Snídaně v trávě; Malá pocta velké Edith; Venuše; Žena a automobil; Mona Lisa; Vyhnání z ráje; Žena, víno, zpěv; S vodou mě baví svět; Autoportrét; Avignonské slečny; Žena v zajetí techniky; Srdeční záležitost a Žena a zvíře.

Rovněž od roku 2003 osazenstvo galerie společně s několika výtvarníky a dalšími přáteli či hudebníky vyráží i na umělecká sympozia do zahraničí, kde o inspiraci a nové podněty pro tvorbu není nouze. Během koncertů a workshopů se nejen čeští výtvarníci seznamují s tamním uměním a ochutnávají místní kulturu, ale i opačně. V posledních sedmi letech proběhly umělecké workshopy České umění pro brazilské Lidice v roce 2003, České umění v Kanadě a kanadské umění v Čechách v roce 2004, Umělecké setkání v Rio de Janeiru a brazilských Lidicích v roce 2005, Jižní Francie očima českých výtvarníků - Provence, Languedoc-Roussillon v roce 2006 a 2007, České umění v Andalusii v roce 2008 a zatím poslední Umělecké setkání v Ekvádoru a na Galapágách v březnu tohoto roku.

V rámci desetiletého výročí byl zadán domací úkol s výstižným obsahem Cherchez La Femme. Výsledek je možné vidět na právě otevřené výstavě, která je instalována v nekonvenčním a architektonicky zajímavém prostředí galerie a vinotéky Wines Home v Bílkově ulici číslo 13 na Praze 1.