ČT myslí na Katyň

Praha – Dnům smutku, které byly vyhlášeny 17. a 18. dubna, přizpůsobila Česká televize svůj program. Mimo jiné zařadila na sobotní večer film oscarového režiséra Andrzeje Wajdy Katyň. Právě při letu do Ruska, kde chtěli uctít památku tisíců Poláků, které za války popravili Rusové v Katyni, zahynul minulý víkend polský prezident Lech Kaczyński s chotí a desítky osobností veřejného života.

V roce 2000 získal Andrzej Wajda filmového Oscara za celoživotní dílo. O osm let později byl na zlatou filmovou sošku nominován také jeho snímek Katyň, v němž zpracoval jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr 22 500 polských vojáků i civilistů, který provedla sovětská tajná policie NKVD v roce 1940.

Dramatické katyňské události vykresluje Wajda pohledem rodinných příslušníků, marně čekajících na návrat svých příbuzných. Při natáčení vycházel z knihy Post Mortem od Adrzeje Mularczyka a z historických faktů. Masakr se dotýká osobně i tvůrců filmu – v Katyni byl zavražděn Wajdův otec a také strýc autora hudby ke snímku Kryzstofa Pendereckého.

Rozhovor s Andrzejem Wajdou: Katyň není revanš

„Byl to nejen katyňský zločin, ale i katyňská lež,“ uvedl Wajda loni v rozhovoru pro Českou televizi. „Do roku 1989 jsem mohl jen snít o tom, že bych o masakru natočil film. Bylo nemožné, aby sovětsko-polské 'přátelství', které mělo trvat tisíc let, obsahovalo takovou vraždu.“

V připomínce katyňské události bude ČT pokračovat i po skončení Wajdova snímku. Do programu zařadila dokument Lebka, který navazuje na film Zločin jménem Katyň. Film přibližuje osud jedné z obětí - polského důstojníka, jehož nejbližší pocházeli z Československa a později zde někteří z nich žili. Jeho pozůstatky byly identifikovány a po více než půl století obřadně pohřbeny.

ČT myslí na Polsko

V sobotní dopoledne (v 10:10) na ČT2 provede pořad Na cestě po Krakowě třetím největším polském městě. V pravé poledne po minutě ticha budou ČT2 a ČT24 vysílat přímý přenos smutečního obřadu za všechny oběti letecké katastrofy, který se bude konat v centru Varšavy. Ve 20:00 připomene ČT1 krátkým dokumentem osobnost Lecha Kaczyńského, následovat bude strhující drama polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň (ve 20:10).

Tragické události v dějinách polského národa přiblíží také vynikající dokument ostravského studia ČT Lebka(22:10, ČT1). Zpravodajská ČT24 připravuje speciální vysílání, které zahajuje v sobotu od 11:30 pod názvem Polská tragédie – Týden poté a v neděli Lech Kaczyński – Poslední cesta, v jehož rámci bude přímým přenosem odvysílán pohřeb polského prezidenta. Sledovat poslední rozloučení s Lechem Kaczyńským budou moci diváci paralelně i na ČT2.