Kunsthistorik Dvořák obdržel prezidentskou plaketu

Praha –Václav Klaus na Pražském hradě předal historikovi umění Františku Dvořákovi Zlatou plaketu prezidenta republiky. Ocenil tak jeho celoživotní práci a pogratuloval mu k devadesátým narozeninám. Stále vitální profesor Dvořák během své kariéry napsal více než třicet uměleckých monografií. Do povědomí široké veřejnosti se však dostal především díky televiznímu cyklu o historii Karlova mostu.

Do historie českého výtvarného umění se Dvořák zapsal monografiemi o tvorbě Františka Tichého, Jana Zrzavého nebo Cyrila Boudy. Jeho zatím poslední publikací je průvodce pařížskou galerií Louvre. Sám autor tuto knihu doporučuje všem, kteří se chtějí vyhnout louvreském zmatku a místo toho zde snadno najít ty nejzajímavější díla.

V současné době Dvořák připravuje dalšího průvodce. Tentokrát se bude věnovat italským Benátkám a čtenáře provede městem méně prošlapanou cestou. Ukáže jim především taková místa, kam běžní turisté nechodí.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

František Dvořák

Vystudoval dějiny umění a estetiky na Filosofické fakultě Karlovy univerzity. Později zde začal učit a v roce 1993 tu byl jmenován profesorem. Jako asistent pracoval na Akademii výtvarných umění a v Národní galerii. Dlouhá léta přednášel rovněž na Palackého univerzitě v Olomouci a na pražské FAMU. “Pedagogické činnosti se věnuji vlastně již šedesát let,“ vzpomíná s úsměvem devadesátiletý Dvořák