Recenze: Havel a ti druzí

Ve známém a populárním prostoru, okupovaném zejména mladší generací studentů, herců, spisovatelů, ale i politiků a bohémů, bývají na stěnách k vidění zajímavé a atraktivní fotografické výstavy. Tentokrát vám přímo při vstupu do kavárny Krásný ztráty vyrazí dech velkoformátová pohodová fotografie odpočívajícího Václava Havla z let osmdesátých, zabírající celou hlavní úvodní stěnu kavárny-galerie. Je to fotka svůdná a doslova sexy, přitahuje diváka a doslova ho donutí zhlédnout výstavu fotografií Oldřich Škáchy, donedávna jednoho z dvorních hradních fotografů Havlovy éry.

Měl jsem to štěstí, že v první polovině devadesátých let měl časopis, který jsem tehdy vedl, možnost řadu zajímavých Škáchových fotografií reprodukovat a že pro mne se jedná vlastně o jistý druh příjemného návratu k výtečnému a přitom osobně velmi decentnímu tvůrci.

Výstava dokumentárních, přitom však výtvarně velmi zdařilých záběrů je svým způsobem, jako ostatně každá podobná, dokladem určité doby a určitého vývoje. Dnes, v době veksláckých vlád a pitomých politiků, které si kdovíkdo volí do čela státu a kteří se na našem životě podepisují způsobem, jehož budeme co nevidět těžce litovat a vlastně jej již nějaký čas cítíme, je tento soubor fotografií dokladem jiné doby, jiných možností a doslova jiného stavu.

Málokdy se stane, aby stěny kavárny, byť kulturním směrem orientované, návštěvníci doslova oblézali a studovali. A protože tento projekt je chytře stanoven jako dlouhotrvající (bude otevřen do srpna tohoto roku) a po celou dobu bude obměňován a fotografie doplňovány a střídány, nebude mít zajisté o zájemce nijakou bídu.

K autorovi: Škácha se narodil roku 1941 v Praze, 1960 studoval fotografii na Státní grafické škole v Praze a posléze od roku 1962 pracoval jako fotoreportér pro řadu československých a zahraničních vydavatelství. Po roce 1968, jako statisíce jiných, odešel do ústraní, ale byl členem skupiny disidentů vedené Václavem Havlem a dalšími prominenty české inteligence. Od roku 1990 po sametové revoluci pracoval jako fotograf na volné noze pro Kancelář prezidenta republiky.

Navíc vyjma Václava Havla foceného v průběhu jeho čtyř zásadních vývojových dekád na Škáchových černobílých fotografiích defilují jeho nejbližší přátelé, mimořádné osobnosti české kultury, domácí i mezinárodní politiky… Výstava svojí zmíněnou neobvyklostí ve své časové proměnlivosti bude změnou svých akcentů a předkládaných příběhů vlastně nabízet projektů několik.

Exteriéry, ve kterých byly fotografie pořizovány, jsou díky podrobné znalosti Havlova života všeobecně známy – slavná pivní Praha, Letenská pláň, Pražský Hrad, Sázava, Hrádeček, Bory, Strahov, chrám sv. Víta. A co-starring jsou také všeobecně očekávány – ano, spatříte je pokud možno všechny. Nechybí manželky Olga Havlová a Dagmar Havlová a dále Annie Leibowitz, Pavel Kohout, Josef Škvorecký, Francoise Mitterrand, M. Thatcher, kancléři Schwarzenberg, Medek, Mathé, Dobrovský, Simon Wiesenthal, Stanislav Milota, Arthur Miller, Ivan Klíma, prof. Patočka, Jan Němec, František Kriegel, Jelena Mašínová.

Můžete podotknout, že výstava v rozdílném složení již nějaký čas putuje, její zdejší rozsah však bude unikátní a lákavý. Pokud ji budete brát vážně a budete se chtít vracet do posledních čtyřiceti let (možná i vašeho života), pak se z vás bohužel stanou štamgasti Krásných ztrát. Což je sice na jednu stranu přínosné, na straně druhé však vzhledem ke stálé obleženosti místa i obtížné.

kde: Krásný ztráty, Náprstkova 10, 110 00 Praha 1; kdy: otevřeno od 8:30–00:30, výstava potrvá do 20. 8. 2010.