Bushido a Gott v rapperské estrádě Ein Kessel Boombox

Praha - Německý rapper Bushido vystoupil 21. dubna poprvé v Praze s programem Ein Kessel Boombox, jeho hostem byl český zpěvák Karel Gott. Právě díky duetu (Für immer jung) s několikanásobným zlatým slavíkem je Bushido známý i u nás. Premiérově se tak dnes předvedl publiku, které z jeho sedmi studiových alb zná nazpaměť jednu skladbu, a překlenul jazykovou bariéru, dělící ho od fanoušků s německou slovní zásobou „ajns, cvaj, policaj“ a „dů bys švajn“, píše na svých stránkách Lucerna Music Bar, kde se koncert konal.

Zda Gott pouze ve finále večera pouze pozdraví diváky nebo i zazní dva roky starý duet na motivy někdejšího hitu Forever Young skupiny Alphaville, bylo dlouho nejisté. Záleželo na Gottově aktuálním zdravotním stavu. Sedmdesátiletý zpěvák se totiž minulý měsíc podrobil operaci vyhřezlé ploténky, a zrušil proto plánovaný koncertní program.

„Byl to můj nápad. Někdy v roce 2007 jsem viděl Karla Gotta v televizi, zpíval svou verzi Forever Young a mně se to líbilo, tak jsme se domluvili,“ prozradil Bushido o začátcích mezigeneranční i mezižánrové spolupráce.

Reportáž Františka Kramáře a Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Natočením duetu spolupráce dvou rozdílných hudebníků každopádně neskončila. „Die goldene Stimme aus Prag“ se objevil i v hraném životopisném snímku o Bushidovi s názvem Zeiten ändern dich (Časy tě mění).

Bonnský rodák Bushido má na svém kontě sedm studiových alb. Jeho deska Vom Bordstein bis zur Skyline je považována za první německý gangsta rap. Za svou kariéru prodal přes dva miliony nosičů, velký úspěch měla i jeho autobiografická kniha. Bushido má kromě ctitelů i odpůrce. Vadí jim například některé jeho texty, které označují za sexistické.

Jedno se ale provokatérovi Bushidovi, který by se chtěl stát starostou Berlína, nedá upřít – jeho život splňuje všechny atributy pohádkového příběhu o zlobivém outsiderovi z ulice s přistěhovaleckými kořeny (jeho otec je Tunisan), který se dostal až na vrcholky hitparád, ke slávě a penězům.

Na stejný den jako Bushido si vystoupení v Praze naplánoval také slavný americký zpěvák Bobby McFerrin, sérii tří koncertů však přesunul na květen. Do metropole totiž nemohl přiletět kvůli několikadennímu uzavření leteckého prostoru nad částí Evropy. Letiště byla uzavřena kvůli prachu, který chrlí islandská sopka pod ledovcem Eyjafjallajökull na velkou část evropského nebe. Na německého rappera jsou však řádící živly krátké, přijel autobusem. A po pražském koncertě hned zase odjede, další zastávkou je Vídeň.

Německý rapper Bushido na Bushidově koncertě v Česku (duben 2010)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK