Česká architektura tentokrát pohledem Petra Pelčáka

Praha – Česká architektura opět bilancuje. Tradiční ročenka představuje nejzajímavější realizované projekty v architektuře a designu z let 2008 a 2009. Ukazuje, že trendem v současné české architektuře je především solidnost, střídmost a uměřenost a že za kvalitní architekturu si u nás rádi připlatí zejména soukromí investoři. Mezi oceněnými stavbami je ale například i netradiční učebna na pražském ČVUT.

„Jedna z největších výhod ročenky je, že zahrnuje stavby, které skutečně někdo navštívil, ne výběr jen na základě fotografií,“ upozorňuje architekt Pavel Hnilička. Cílem ročenky je podávat pravidelně zprávu o aktuální situaci a vývoji oboru nejen odborné, ale i laické veřejnosti, a to jak domácí, tak zahraniční. Výběr staveb do dvojjazyčné publikace provádí vždy jedna osobnost z prací nabídnutých vyzvanými architekty.

Letos objekty vybíral brněnský architekt Petr Pelčák. V první kapitole knihy představuje 33 typologicky rozmanitých objektů pod názvem Stavby. Jednou z nich je i zastřešení atria na pražském ČVUT. „My všichni na vysokých školách máme představu intenzivně žijícího, bohatě komunikujícího společenství a právě tady se to podařilo velmi dobře udělat,“ říká o projektu Matúš Dulla z Fakulty architektury ČVUT.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Učební prostor pro mladé architekty je mezi vybranými realizacemi jednou z mála zakázek za státní peníze. O kvalitní architekturu mají zájem hlavně soukromí investoři. „V podstatě to odpovídá způsobu, jakým jsou veřejné zakázky zadávány, zakázky na výběr se dějí na základě kritéria nejnižší ceny,“ vysvětluje Pavel Hnilička.

Ostatní kapitoly ročenky jsou věnovány názorům ředitele Centra současného umění DOX Leoše Války, statistickým přehledům, oceněním vybraných osobností architektury a výsledkům vybraných soutěží. Nechybí ani přehled událostí v architektuře a designu. 

Česká architektura 2008-2009; vydává nakladatelství Prostor; 228 str.

Ateliér ČVUT
Zdroj: ČT24/Grand Prix architektů