Miloš Nesvadba si dělá legraci z Národního divadla

Praha – Výtvarník a herec činohry Národního divadla Miloš Nesvadba oslavil 85. narozeniny, které měl o víkendu, i otevřením výstavy desítek svých karikatur. Za dobu svého více než šedesátiletého angažmá v Národním divadle vytvořil karikatury desítek svých hereckých kolegů a kolegyň. Nesvadbovy kresby, včetně s nadsázkou pojatých návrhů na přemístění zlaté kapličky na jiné místo v Praze, jsou od 21. dubna zpřístupněny na první galerii ND.

„Kreslit kolegy jsem začal už dávno. Nejvíc jsem jich stvořil snad na schůzích ROH, kde všichni seděli a často se nudili. I já jsem se nudil, tak jsem je portrétoval. Nemohli se moc hýbat, tak to šlo dobře,“ zavzpomínal na vznik některých svých nezaměnitelných kreseb Nesvadba.

Výstava je přístupná vždy před začátkem představení. Autora karikatur mohou návštěvníci Národního divadla vidět jako pana diváka v Cyranovi z Bergeracu nebo jako kupce v Gogolově Revizorovi, kde hraje po boku Luby Skořepové. Ta byla také kmotrou výstavy Nesvadbových kreseb v ND. „Vypadáš na svá léta dobře, Nesvadbo. Abys vypadal ještě líp, měl bys s vnoučaty chodit do přírody. A ne pořád sedět nad tím svým kreslením,“ poradila oslavenci.

Na vernisáži byla zároveň pokřtěna kniha Busty v Národním divadle autorek Zdeny Benešové a Petry Strakové. Publikace seznamuje čtenáře a návštěvníky divadla s téměř osmdesáti portréty významných členů ND, spisovatelů, hudebních skladatelů, výtvarníků, kteří mají v ND svou bustu, a s tvůrci těchto bust.

„Busty v Národním divadle jsou nejenom velmi zajímavou a hodnotnou publikací přinášející přehled o nejvýznamnějších osobnostech, ale zároveň také průvodcem, se kterým lze putovat od centrální šatny přes vstupní vestibul až na 1. galerii,“ upozornil ředitel ND Ondřej Černý. Jako první byla odhalena v roce 1894 busta Bedřicha Smetany, která byla dílem J. V. Myslbeka. Zatím posledními bustami umístěnými do ND byly busty herců a pedagogů Radovana Lukavského a Borise Rösnera.

  • ND na kresbě Miloše Nesvadby zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1594/159316.jpg
  • U busty Borise Rösnera stojí její autorka Věra Růžičková autor: Kateřina Šulcová, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1277/127685.jpg